Máte niekedy pocit, že ľudí nudíte? Možno je to tým, že tieto 3 frázy používate až príliš často.

Niektoré frázy by sme pokojne mohli označiť za „zabijakov konverzácie“. Dokážu totiž zamraziť akýkoľvek rozhovor a ak ich používate pričasto, pravdepodobne nepatríte k najobľúbenejším partnerom na diskusiu. Našťastie sa to však dá ľahko napraviť. Neprezradíme vám totiž len to, ktoré 3 frázy „zabijakmi konverzácie“ sú, ale aj to, akými vetami ich môžete nahradiť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zabijak konverzácie č. 1: „Oh, to naozaj?“

Predstavme si situáciu, že niektorý z vašich priateľov horí nedočkavosťou, aby vám prezradil nejakú najhorúcejšiu novinku. Ak však vaša reakcia vždy skončí pri „Oh, to naozaj?“, vašu konverzáciu to ďalej pravdepodobne neposunie.

Váš priateľ totiž odpovie niečo ako „Áno, naozaj“, prípadne „Viem, tiež som tomu nemohol uveriť“, a tým sa môže celý váš rozhovor ukončiť. Nedali ste mu totiž príležitosť, aby to, s čím sa vám chcel zdôveriť, mohol rozvinúť viac.

Čím môžete túto frázu nahradiť:

Predstavme si napríklad, že sa vám priateľ zdôverí s tým, že získal vytúžené zamestnanie. Odpovedať môžete napríklad nasledovne:

„Ako si sa cítil/a, keď si sa to dozvedel/a?“

„Ako prebiehal pracovný pohovor? Musel byť náročný!“

Poznáte niekoho, kto pracuje na podobnej pozícii, alebo niekoho, kto sa o toto pracovné miesto v minulosti pokúšal tiež? Konverzáciu môžete rozvinúť aj týmto smerom.

pexels.com

Zabijak konverzácie č. 2: „To je skvelé!“

To, že so svojím priateľom zdieľate radosť alebo nadšenie z jeho úspechu je síce milé a pekné, no keď sa táto reakcia opakuje viackrát za sebou, môže mať skôr opačný efekt.

Ak je vaša radosť alebo pochvala úprimná, môžete ju predsa rozvinúť pokojne aj viac. Ak poviete „Skvelé“ len preto, že neviete, ako inak zareagovať, skúste napríklad položiť nejaké doplňujúce otázky.

Čím môžete túto frázu nahradiť:

Stačí, len ak frázu „Skvelé“ nahradíte čímkoľvek, čo rozviniete viac. Napríklad: „Ďakujem ti za tip na tento film, ešte som o ňom nepočul/a. Môžeš mi o ňom povedať niečo viac?“… A tak ďalej. V podstate platí to isté, čo pri prvom bode – posuňte konverzáciu ďalej miesto toho, aby ste ju ukončili.

Zabijak konverzácie č. 3: „*skočenie do reči* -Áno! Presne toto isté sa stalo aj mne!“

Ak ľuďom pričasto skáčete do reči a ich prejav dopĺňate svojimi vlastnými postrehmi a zážitkami bez toho, aby ste ich nechali dohovoriť, môže to pre nich byť mimoriadne nepríjemné. Časom tak môžu úplne stratiť záujem o to, aby sa s vami do nejakej konverzácie vôbec púšťali.

Konverzácia, počas ktorej sa vám váš priateľ nemôže „vyrozprávať“, sa preňho stáva nudnou a zbytočnou.

Čím môžete túto frázu nahradiť:

Existuje jediné riešenie – pracovať na aktívnom počúvaní. Spočiatku to pre vás možno bude boj, no ak vám na danej osobe naozaj záleží, až taký problém by to pre vás byť nemal.

Pozri aj: 10 viet, ktoré by ste nikdy nemali hovoriť nahlas, pretože dokážu poriadne ublížiť

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov