Image by 愚木混株 Cdd20 from Pixabay

Sny toho o nás prezrádzajú naozaj veľa.

O tom, že sny majú obrovskú výpovednú hodnotu, väčšina ľudí vie. Možno vás však prekvapí, že nevypovedajú len o našej aktuálnej životnej situácii či o minulosti, ale dá sa z nich zistiť aj miera inteligencie. Psychológia totiž potvrdzuje, že ak sa vám už niekedy sníval tento sen, ste pravdepodobne inteligentnejší než väčšina. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tomto zaujímavom fakte napísal portál Your Tango. O význam snov sa začal svet zaujímať predovšetkým vďaka Sigmundovi Freudovi, ktorý poukázal na to, aký obrovský význam majú.

Napriek tomu, že odvtedy sa už uskutočnilo pomocou modernej vedy množstvo vedeckých výskumov, ríša snov je pre vedu stále do veľkej miery záhadou. 

Portál Your Tango uvádza aj nedávny výskum z Dream Education, ktorý zistil jednu veľmi zaujímavú vec. 

Ako často sa vám sníva o práci? Snívalo sa vám už niekedy, že ste sa pohádali s kolegami, alebo že šéf vám dal výpoveď?

Možno by ste si tieto sny kvôli vypätosti situácie interpretovali ako znamenie niečoho negatívneho, avšak opak je pravdou. To, že sa vám sníva o práci, je dôkazom vašej vyššej inteligencie a vyššieho vzdelania. 

pixabay.com

Ako vysvetľuje doktorka Angel Morgan: “Sníva sa nám o tom, čo nás najviac znepokojuje. To, čo nás najviac znepokojuje, sa odráža v našich snoch. Ak sa preto pozrieme na úroveň dosiahnutého vzdelania, dáva zmysel, že inteligentnejším ľuďom sa sníva o práci.”

Vedcom sa však podarilo prísť aj na ďalšie zaujímavé zistenia — tak napríklad, ľudia, ktorí majú často lucídne sny, bývajú lepší v riešení každodenných problémov a tí, ktorým sa sníva, že niekoho zavraždili, sú spravidla viac introvertní a bývajú aj agresívnejší. 

Dôležitosť snov potvrdzuje aj experimentálny psychológ Sander van der Linden: “Zdá sa, že sny nám pomáhajú spracovávať emócie kódovaním a vytváraním spomienok na ne. To, čo vidíme a prežívame v našich snoch, nemusí byť nevyhnutne skutočné, ale emócie spojené s týmito zážitkami určite sú.“

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov