Keď ide o vzťahy, máme množstvo pravidiel. Niektoré platia, iné nie. A čo pravidlá po rozchode? Naozaj platí, že ak chcete, aby sa vrátil/a späť, mali by ste prerušiť kontakt?

Rozišli ste sa a vy máte zlomené srdce, ktoré chcete zaplátať tým, že túžite po tom, aby sa milovaná osoba vrátila. Odvšadiaľ počúvate dobre mienené rady a možno sa zamýšľate nad tým, či má zmysel prerušiť kontakt. Váhate a svoje predsavzatia nedodržiavate; neraz vám v návale emócií ujde nejaká tá správa, ktorú neskôr ľutujete. Striedajú sa vám nálady; raz máte chuť presviedčať toho, kto odišiel, aby sa vrátil, inokedy ste presvedčení, že to zvládnete aj sami.

Toto obdobie je veľmi náročné a vyčerpávajúce, no aj z neho sa dá vyťažiť to najlepšie. Pomôcť vám môže veľmi jednoduché pravidlo – po rozchode žiaden kontakt s ex-partnerom. Možno vás na ňom teraz upúta len to, že je to cesta k tomu, aby sa ten, kto odišiel, vrátil, no ponúka aj iné výhody. Pomôže vám utriediť si myšlienky, dopraje emóciám čas, aby odzneli a nechá vaše srdce, aby prestalo krvácať.

Unsplash.com/Soroush Karimi

Táto zásada je prostá; po rozchode sa od svojej ex-polovičky celkom separujte. Žiaden kontakt, žiadne sledovanie profilu na sociálnych sieťach, žiadne stretnutia, čo najmenej myšlienok naňho/na ňu a už vonkoncom nie utápanie sa v spomienkach. Skrátka, skúste žiť tak, akoby ten človek, ktorý vám rozlámal srdce na kúsky, ani neexistoval.

Bez hnevu, sentimentu či túžobného očakávania, kedy sa vráti. Úplne od toho vypnite. Obdobie pred rozchodom pre vás bolo určite náročné a možno si to nechcete pripustiť, no už ste z toho všetkého unavení a máte toho dosť. Nemárnite energiu a radšej si dajte od všetkého pauzu. Aspoň na 3 týždne.

Je pochopiteľné, že sa vám tomu nechce veriť a najradšej by ste sledovali, čo bude po rozchode robiť ten druhý, no uvedomte si jednu vec: život ide ďalej. Čo vám pomôže, že sa budete sústrediť na život niekoho iného, keď je ten váš v hlbokej kríze? Nič, ba naopak, len si tým pohoršíte. Jediné, čo na tomto bezútešnom stave môžete zmeniť, ste vy sami, a to je dosť na to, aby vám bolo lepšie. A to bez ohľadu na to, či sa ten druhý vráti alebo nie.

Unsplash.com/Fabian Moller

Ostali ste sami. No a čo? Hoci sa vám to nezdá, máte dosť síl na to, aby ste to zvládli a vyšli z toho ako víťazi. Tá rana na srdci, ktorú máte, bude raz jazvou, ktorá vám bude pripomínať, že ste zo slabosti a bolesti dokázali vyťažiť silu. Verte, že aj toto prejde.

Ako na to? Začnite tým, že prerušíte akýkoľvek kontakt s vaším ex-partnerom. Možno sa na to dáte, lebo dúfate, že mu/jej začnete chýbať a vráti sa k vám, no nespoliehajte sa na to. Urobte to v prvom rade pre seba.

Zmeňte perspektívu a snažte sa akceptovať rozhodnutie toho druhého také, aké je. Bodka.

Možno máte strach z toho, že keď prestanete komunikovať, vaša ex-polovička na vás zabudne, no nie je to tak. Niekedy je ticho hlasnejšie, než tisíc slov. Tým, že si odpustíte uplakané porozchodové správy vzbudíte väčší záujem, ako keby ste ich denne písali stovky. Lebo aj keď nekomunikujeme, komunikujeme.

Unsplash.com/Brooke Cagle

Ak sa pýtate, či to bude fungovať, vedzte, že všetko závisí od toho, ako si odpoviete. Ak poviete, že áno, tak to fungovať bude, ak nie, tak nie. Môžete sa tým trýzniť a úporne sa snažiť vydržať 21 dní bez kontaktu, alebo sa toho môžete chopiť ako príležitosti, ktorá vás môže posunúť ďalej.

Nie je jednoduché prestať myslieť na niekoho, kto pre vás ešte pred chvíľou toľko znamenal, no teraz máte pred sebou niekoho dôležitejšieho, kto potrebuje pomoc. Vás samých.

Urobte všetko, čo je vo vašich silách, aby ste sa z bolesti dostali, no nesnažte sa ju popierať.

Zlomené srdce skrátka musí prebolieť. No verte, že deň po dni to bude lepšie. Vytvorte si režim, upracte si okolo seba i v hlave, choďte von, športujte, píšte si denník… Doprajte si čas na zotavenie sa a nehanbite sa požiadať o pomoc aj niekoho, kto bude objektívnejší, než vaše kamarátky či kamaráti. Venujte sa sebe a uvidíte, že tie 3 týždne bez kontaktu vám prejdú ako voda. Spočiatku to bude ťažké, no napokon oceníte, že ste sa na to dali.

Unsplash.com/Brooke Cagle

Keď prejde čas odmlky a vaša, teraz už bývalá polovička, sa vám začne ozývať a bude sa k vám chcieť vrátiť, mali by ste mať už dostatočný odstup na to, aby ste vedeli, či do toho chcete ísť ešte raz, alebo nie.

Ak sa rozhodnete pre druhú šancu, nerobte to kvôli nikomu a ničomu inému, než kvôli tomu, že vy sami ste sa tak slobodne rozhodli. Už sa predsa nemusíte báť, že bez toho druhého sa vám zrúti svet; mali ste čas prísť na to, že život dokážete žiť aj v single mode.

Pozri aj: Freckling: Nový letný trend v randení, ktorý na vlastnej koži možno zažijete aj vy

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov