Foto: Photo by Leonardo Cardozo Galves from Pexels

Humor je nielen korením života, ale aj dôležitou ingredienciou pre fungovanie vzťahu.

Robiť si z partnera “srandu“ nie je na škodu – teda v prípade, ak neprekračujeme zdravé medze a naše vzájomné doťahovanie sa sa nepremení na znevažovanie dôstojnosti toho druhého. Ak si však navzájom dokážete zo seba vystreliť a tento druh humoru vám nie je cudzí, máte dôvod na spokojnosť. Vedci jednoznačne potvrdili pozitívny účinok robenia si žartov na partnerský vzťah.

Článok pokračuje pod videom ↓

Bez humoru to jednoducho nejde.

Určite aj vy máte vo svojom okolí ľudí, ktorí berú všetko smrteľne vážne a nechápu iróniu. Ak si skúsite z takýchto ľudí vystreliť, čoskoro to trpko oľutujete, pretože si to zoberú osobne a vy sa dotknete ich ega. Jedinci, ktorým chýba zdravý nadhľad a zmysel pre humor, to však majú v živote ťažké. A byť vo vzťahu práve s takýmto človekom môže byť poriadna výzva.

Stačí štipka humoru

pexels.com

Partnerské vzťahy si vzala na mušku rozsiahla štúdia Univerzity v Kansase, ktorá počas 30 rokov v 39 samostatných štúdiách skúmala partnerské správanie u viac ako 15-tisíc ľudí. Závery štúdie sú jednoznačné. Zmysel pre humor je dôležitým stavebným kameňom každého harmonického vzťahu. Bez neho to jednoducho nejde. Alebo ide, no veľmi ťažko.

Odborníci však upozorňujú na to, že nie je humor ako humor. Je dôležité, aby partneri svoj zmysel pre humor chápali. Ak si jeden z druhého robí srandu a ten druhý netuší, či to myslí vážne, môže to mať neblahé dôsledky. Na druhej strane existuje druh humoru, ktorý je pre páry špecifický. To sú tie vtipy, ktoré si partneri vytvárajú sami. Okolie nemusí chápať, na čo narážajú, no ak to dáva zmysel samotným “aktérom“, tak je všetko v poriadku.

Smiech je korením života

pexels.com

Vedieť sa zabávať a dívať sa na svet cez menej vážnu optiku je kľúčové nielen pre spokojný život, ale aj pre vzťah. Pozor však na agresívny humor, ktorý sa skutočne dotýka citlivých a háklivých vecí toho druhého. Ak si budete robiť srandu z nedostatkov vášho životného partnera, budete ho neustále ponižovať či vysmievať sa z jeho rodičov, len sotva sa dočkáte pochopenia. Našťastie, takýto druh humoru je blízky len zopár jedincom.

Ak sú vaše partnerské dni plné humoru a vtipných momentov, môžete si blahoželať. Máte skutočne šancu vytvoriť stabilný a dlhodobý vzťah, ktorý len tak ľahko niečo nezlomí.

ladbible
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov