Foto: Photo by luizclas from Pexels

Stalo sa to už niekedy aj vám?

Dávate druhé šance? Alebo si myslíte, že ak vám niekto naozaj veľmi ublížil, druhú šancu si jednoducho nezaslúži? Pravda je taká, že pokiaľ niekoho skutočne milujeme, veľakrát mu tú druhú šancu dáme. A zvyčajne potom ľutujeme. Prečo máme takéto “sebadeštrukčné” správanie?

Článok pokračuje pod videom ↓

Pre portál Brightside to vysvetlila psychologička Shelby Sells a uviedla hneď 4 dôvody. 

#1 Je to návrat do svojej komfortnej zóny

Mnohí ľudia zmeny jednoducho neznášajú a sú ochotní akceptovať prakticky čokoľvek, len aby k nim nemuselo prísť. V praxi to teda znamená, že radšej sa vrátia k svojej ex polovičke – zmierení s tým, že pravdepodobne budú opäť len trpieť – než by mali prísť o niekoho, s kým už majú svoj naučený stereotyp či o niekoho, kto už pozná ich obľúbené jedlo či najväčšie záľuby. 

#2 Nedokážete byť sami

Shelby Sells ďalej upozorňuje na to, že v dnešnej dobe dokáže byť single naozaj málokto, no po rozchode sa zároveň bojíme ísť do ďalšieho vzťahu, pretože by nám niekto opäť ublížil. Väčšina ľudí si tak zvolí tú najpohodlnejšiu alternatívu – a to síce návrat k ex. Myslia si, že je lepšie byť s niekým, koho už poznajú, než byť single alebo s niekým, kto by ich aj tak len zranil. 

Photo by Rafael Barros from Pexels

#3 Podvedome potláčame svoje negatívne spomienky

Rozchody bývajú veľmi dramatické a z nejakého dôvodu je ich súčasťou aj to, že veľakrát po nich spomíname len na to pekné a zabúdame na všetku “špinu”, ktorá bola takisto súčasťou vzťahu. Psychologička pritom upozorňuje na to, že idealizovanie si ex partnera je tým výraznejšie, čím viac času od rozchodu uplynulo. 

#4 Veríte v to, že sa zmení

Je to smutné, ale je to tak – niekedy zabúdame na vlastnú hrdosť a na vlastné zásady len preto, že sa vžijeme do nereálnej nádeje, že ten druhý sa kvôli nám zmení. Takýmto sľubom je ľahké uveriť – aj keď niekde vo svojom vnútri aj tak viete, že zmena je veľmi nepravdepodobná. City sú však väčšinou silnejšie než logické myslenie. Pravda je však taká, že ľudia len zriedka menia svoju povahu. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov