Niektorých pohorší, iných dostane do kolien.

Do ktorej skupiny patríte vy? Je podľa vás nasledujúci kreslený vtip poburujúci, alebo sa na ňom poriadne schuti zasmejete? Odhaľuje to totiž to, nakoľko ste inteligentní.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu je už spomínaný vtip…

itsnicethat.com

Ak patríte do skupiny ľudí, ktorú tento vtip rozosmial, mali by ste vedieť hneď 2 veci. Prvou je, že ešte oveľa viac ich nájdete tu. Príjemnú zábavu 🙂

Tou druhou je – blahoželáme vám! Vyzerá to totiž tak, že ste nadpriemerne inteligentní. Prečo? Pretože máte radi čierny humor.

Áno, je to naozaj tak. Podľa novej štúdie publikovanej v Cognitive Processing sa neurológom a psychológom z univerzity vo Viedni podarilo zistiť, že čím väčší je váš zmysel pre čierny humor, tým viac ste inteligentní.

Štúdie sa zúčastnilo celkom 156 ľudí a okrem vyššie spomenutého zistenia dospela aj k tomu, že ľudia milujúci čierny humor sú aj oveľa viac emočne stabilní než ľudia, ktorí mu nerozumejú.

Foto: pixabay.com

Účastníkom výskumu ukazovali vedci obrázky, ktoré prišli vtipné len ľuďom s čiernym humorom. Potom sa respondenti zúčastnili testu, ktorý vyhodnocoval ich verbálnu i neverbálnu inteligenciu, náladovosť a mieru a agresivity.

Tak sa zistilo, že ľudia, ktorým čierny humor nebol cudzí, boli viac inteligentní, menej náladoví a menej agresívni než tí, ktorých tieto obrázky pobúrili či znechutili.

Výsledky tejto štúdie vysvetľuje jeden z jej autorov: “Čierny humor sa zaoberá témami ako smrť, choroba, postihnutie, rasizmus či vojna. Všetky tieto citlivé, tragické či strašné témy prezentuje v humornom zmysle. Čierny humor je často označovaný ako groteskný, morbídny , absurdný, necitlivý či chorý. Pravdou však je, že jeho podstata siaha ďaleko za hranice bežnej satiry či irónie,  takže pochopenie takýchto vtipov si vyžaduje zvýšenú kognitívnu snahu.”

Ako ste na tom vy? Máte čierny humor radi alebo nie?

Pozri aj: Albert Einstein mal takéto bizarné zvyky. Čo ak sú však kľúčom ku genialite?

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov