Foto: pixabay.com

Nechať minulosť minulosťou. To je to najlepšie, čo môžete urobiť.

Počet ľudí, s ktorými máme rôzne citové väzby, nikdy nie je konštantný. Z nášho života neustále odchádzajú ľudia a miesto nich prichádzajú noví. Zatiaľčo postupné zmiznutie niektorých z nich takmer nezaregistrujeme, odchod tých, ktorí zohrávajú v našom živote kľúčovú rolu, nás vie poriadne zabolieť a rozhodiť. Vedieť sa absolútne rozlúčiť s partnerom či partnerkou, s ktorým sme mali silné emocionálne puto, môže byť veľmi ťažké. Preto sa snažíme silou-mocou ostať aspoň priateľmi. Odborníci však zistili, že u takýchto ľudí sa vyskytuje táto nelichotivá črta.

Článok pokračuje pod videom ↓

Môžete sa snažiť ako chcete, avšak priateľstvo s vašou bývalou láskou je prinajmenšom zvláštne. Vždy bude medzi vami to, čo ste spolu prežili. Citové puto, spoločné chvíle i spomienky na sex.

Nie ste až tak normálni

Štúdia, publikovaná v magazíne Personality and Individual Differences, ktorú uskutočnili vedci z Oakland University dokázala, že priateľský vzťah s expartnerom či expartnerkou vykazuje patologickú črtu. Ak teda máte s ex priateľský vzťah, môže to byť znakom psychopatie. V istom zmysle sa týrate, pretože vždy bude jeden z vás ten, ktorý očakáva niečo viac. Možno budete dúfať, že vzťah opäť prejde do partnerského alebo milostného pomeru. A to nie je celkom v poriadku.

Photo by Yanapi Senaud on Unsplash

Skupina vedcov analyzovala odpovede celkovo 861 respondentov, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín. Prvá skupina (348 jedincov), mala za úlohu vymenovať hlavné dôvody, kvôli ktorým by boli schopní udržiavať kamarátsky vzťah so svojou bývalou láskou. Druhá skupina (531 jedincov) mala prideliť dôležitosť dôvodom, ktoré uviedla prvá skupina. Určite zaujímavé je zistenie, že mužov  do „priateľského“ vzťahu s expartnerkami ťahajú najmä praktické dôvody či možnosť občasného sexu. U nežnejšieho pohlavia dominovala najmä snaha obnoviť emocionálne puto.

Pozor na falošnosť a ilúziu

Photo by Lucas Filipe on Unsplash

Vedci vysvetľujú, prečo sa u ľudí, ktorí ostávajú kamarátmi s bývalými partnermi, vyskytujú psychopatické sklony. Ako uvádza portál truthinsideofyou, je to najmä preto, že vždy sa bude od takéhoto vzťahu očakávať niečo viac. Ak je napríklad žena ešte stále zamilovaná do svojho expartnera, ten jej môže vytvoriť ilúziu toho, že má o ňu záujem. Na oplátku môže byť sexuálny kontakt, peniaze, manipulácia, čokoľvek… Preto je lepšie nechať minulosť minulosťou. Poďakujte sa za spoločne strávený čas a nebojte sa posunúť sa vpred.

Samozrejme, závery tejto štúdie si netreba brať až tak k srdcu. Určite existujú výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo.

truthinsideofyou
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov