Foto: Photo by Snow White from Pexels

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo pri bozkávaní zatvárame oči?

Človek sa občas zamyslí nad všeličím, je preto možné, že niekedy vám už napadlo aj to, prečo pri bozkávaní sa zatvárame oči. Ak áno, nie ste sami – premýšľali nad tým aj vedci, a dospeli k týmto zaujímavým zisteniam. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ich prehľad priniesol portál Brightside. 

#1 Náš mozog sa dokáže lepšie sústrediť

Istá štúdia dokázala, že ak je v našom okolí priveľa vizuálnych vnemov alebo rušivých elementov, nášmu mozgu sa sústredí oveľa horšie. A keďže bozk si chceme vychutnať naplno, k zatvoreniu očí dôjde prakticky automaticky a podvedome. 

#2 Dotykové vnemy vnímame intenzívnejšie

Ďalší dôvod v podstate úzko súvisí s tým prvým. Psychológovia totiž vysvetľujú, že keď “odrežeme” vizuálne vnemy, začneme byť oveľa citlivejší na tie ostatné – medzi nimi aj dotykové. Práve preto je bozkávanie sa so zatvorenými očami intenzívnejšie. 

Photo by Yan Miranda from Pexels

#3 Cítime sa viac uvoľnene

Ďalšou príčinou je aj to, že keď si chceme na chvíľu odpočinúť, alebo sa chceme na chvíľu uvoľniť, prirodzene pritom zatvárame oči. A to je jeden z dôvodov, prečo to robíme aj pri bozku – jednoducho sa chceme cítiť čo najpríjemnejšie. 

#4 Nerobiť to je jednoducho zvláštne

Vedci tiež hovoria aj o tom, že nerobiť to je jednoducho čudné – a to ako pre človeka, s ktorým sa bozkávate, tak aj pre náš mozog. Ak by ste si totiž pri bozkávaní nechali otvorené oči, na mozog by to bolo až priveľa vnemov naraz, a cítili by ste sa veľmi nepríjemne. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov