Photo by Elle Hughes from Pexels | Photo by Maksim Goncharenok from Pexels

Počúvať ženy považujú niektorí muži vyslovene za výzvu.

Každý z nás sa už niekedy stretol s niekým, kto bol naozaj zlým poslucháčom. Nie vždy pritom musí ísť o to, že danú osobu svojimi rečami nudíme – niekedy jednoducho počúvanie nie je možné, ani keď sa akokoľvek snažíme.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nie je pritom žiadnym tajomstvom, že muži majú vo všeobecnosti problém počúvať ženy. Nejde pritom o to, že by boli nepozorní, tento “záhadný” jav má svoje vedecké vysvetlenie – a je ich dokonca viac. Podelil sa o ne portál Brightside. 

#1 Ich mozog vtedy pracuje tvrdšie

Je to síce veľmi zaujímavé, no táto štúdia dokázala, že ak muž počúva rozprávať muža, jeho mozog nemá problém spracovať to. Ak však počuje ženský hlas, do práce sa zapája oveľa viac oblastí mozgu, a počúvanie sa tak stáva pre muža náročnejším a vyčerpávajúcim – aj preto sa niekedy môže stať, že sa v ňom “stratí”. 

#2 Ženský hlas vzbudzuje menej autority

Ďalšia štúdia zas dokázala, že väčšiu serióznosť, váhu a dôveryhodnosť prikladáme tomu, čo hovoria ľudia s hlbokým hlasom. Naopak, ľudí s vysokým hlasom berieme za menej dôveryhodných. Aj to je jeden z dôvodov, prečo muži veľakrát už len podvedome neprikladajú veľkú váhu tomu, čo hovoria ženy. 

Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

#3 Odlišná melódia hlasu

Dokázané je aj to, že melódia hlasu mužov a žien je odlišná. Zatiaľčo muži ju majú jednoduchšiu, ženy zvyknú rozprávať veľmi melodickým spôsobom, čo však mužov mätie, a informácie tak nedokážu spracovať tak rýchlo, ako sú na to zvyknutí pri rozhovoroch s mužmi.

#4 BONUS: Je mýtom, že ženy hovoria viac

Tento zaujímavý výskum dokázal, že to, že ženy hovoria viac ako muži, je len mýtus. Obe pohlavia v skutočnosti denne povedia približne rovnako slov, takže to, že muži by sa pri takom množstve slov “strácali”, je len mýtus. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov