Foto: pexels.com

Určite ste sa už viackrát presvedčili o tom, že naše telo i naša myseľ dokážu neuveriteľné veci.

To, že pravidlo 40% platí, dokázala aj samotná veda, no ľuďmi, ktorí ho “šíria do sveta”, sú predovšetkým dvaja muži, a to Jesse Itzler a David Goggins. Ich mená vám pravdepodobne nič nehovoria, poďme si ich preto predstaviť bližšie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

David Goggins je niekedy prezývaný aj ako “Ironman”. Skončil piaty v svetoznámom Badwater Ultramarathon v Death Valley a istý čas bol aj držiteľom svetového rekordu v počte zdvihov vykonaných za 24 hodín.

Jesse Itzler je kalifornským miliardárom, ktorý je zakladateľom spoločností Marquis Jet a Spanx (spolu so svojou manželkou Sarou Blakely). Takisto mu však záleží nielen na neustálom zdokonaľovaní svojej mysle, ale aj na posilňovaní svojho tela. Ako úspešný podnikateľ však vie, aké dôležité je učiť sa od tých najlepších. A preto sa rozhodol, že ako svojho trénera si najme práve Davida Gogginsa. 

Itzler popisuje, že keď začínali, dokázal spraviť sotva osem zdvihov. Goggins mu nato povedal, že v poriadku — nech si dopraje pauzu 30 sekúnd a nech pokračuje ďalej. Po krátkom odpočinku urobil Itzler s veľkými ťažkosťami šesť ďalších zdvihov. Goggins mu povedal, nech si opäť na 30 sekúnd odpočinie, a nech pokračuje. Itzler tak spravil a urobil ďalšie tri či štyri zdvihy. Spomína, že Goggins neprestal, pokiaľ tých zdvihov nebolo rovných sto. 

Foto: Photo by Victor Freitas from Pexels

Itzler neveril tomu, že to dokáže, no Goggins ho presvedčil o tom, že pravidlo 40% skutočne funguje — a to ako pri cvičení, tak aj v oblasti zvládania rôznych problémov či ťažkostí.

Jeho základným princípom je totiž to, že všetko je len v našej hlave. A či tomu veríte alebo nie, faktom je, že keď vám vaša myseľ alebo vaše telo vyšlú signál, že už nevládzete, v skutočnosti ste vyčerpaní ešte len na 40%. 

Dokázalo to aj viacero výskumov, ktoré dokázali, že placebo efekt má obrovský vplyv aj na športovú či mentálnu výkonnosť. Ak sa teda nabudúce budete cítiť úplne “nepoužiteľní” — či už pri tréningu alebo pod vplyvom ťažkých životných okolností, spomeňte si na to, že niekde vo vás sa pravdepodobne ešte stále ukrýva 60% energie, ktorú môžete využiť. 

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov