Photo by danilo.alvesd on Unsplash

Použitie antibiotík je niekedy nevyhnutné, pozor však na to, ako často ich beriete.

Existuje množstvo zdravotných problémov, pri ktorých sa použitie antibiotík nedá nahradiť ničím iným. Je však rozdiel použiť ich v prípade potreby a užívať ich pravidelne a naozaj často. V takom prípade totiž môžu spôsobiť jeden veľmi vážny psychický problém.

Článok pokračuje pod videom ↓

O čo presne ide, popísal portál Spring. 

Antibiotiká narúšajú črevný mikrobióm

Zloženie mikrobiómu v našich črevách je dôležité nielen z hľadiska tráviaceho procesu, ale aj našej celkovej pohody a toho, ako sa cítime — o tom sa však už hovorí menej. 

Na základe vedeckého výskumu poukázali odborníci na jedno veľmi zaujímavé zistenie — a to síce že ľudia, ktorí práve ukončili liečbu antibiotikami, boli náchylnejší na negatívne emócie. 

Výskum by tak mohol vysvetľovať, prečo sa pravidelné a časté užívanie antibiotík spája s depresiu. Ako sa totiž ukázalo, už jediný cyklus zvyšuje riziku vzniku depresie i úzkosti. 

“Dobré” črevné baktérie

Na dôležitosť “dobrých” baktérií už však poukázalo viacero štúdií, ktoré hovorili o tom, aká dôležitá je ich ochrana pre naše duševné zdravie. 

Dr. Katerina Johnson, hlavná autorka štúdie, povedala: “Vieme, že črevný mikrobióm u zvierat i ľudí ovplyvňuje nielen fyzické zdravie, ale taktiež interaguje s mozgom a ovplyvňuje emócie i poznanie.”

Photo by Altin Ferreira on Unsplash

Zaujímavá výskumná metóda

V rámci tohto výskumu boli respondenti podrobení testom, kde sa okrem iného skúmalo aj to, ako vnímajú negatívne výrazy tváre na iných ľuďoch. Ukázalo sa, že tí ktorí v posledných troch mesiacoch brali antibiotiká, venovali smutným tváram väčšiu pozornosť. 

Spoluautorka štúdie, Dr. Laura Steenbergen, vysvetľuje: “Je známe, že ľudia, ktorí venujú väčšiu pozornosť negatívnym emóciám, majú vyššie riziko vzniku duševných chorôb, ako sú depresia a úzkosť.“

Ako sa chrániť?

Autori štúdie však upozorňujú na to, že predpisovanie antibiotík je bežné a pri liečbe niektorých infekcií aj veľmi dôležité. 

Určite je však vhodné, ak budete počas ich užívanie brať aj probiotiká — hlavne v prípade, ak ste antibiotiká v posledných 3 mesiacoch už nasadené mali. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov