Autor fotky: David Gonzales na Pexels

Asi každý z nás má na Facebooku alebo Instagrame niekoho takého.

To, ako sa správame na sociálnych sieťach o nás prezrádza oveľa viac, než si niekedy pripúšťame. Viac o tom napísal portál Spring, ktorý popísal jednu veľmi zaujímavú štúdiu. Tá sa venovala prepojeniu medzi správaním sa na sociálnych sieťach a psychopatiou či narcizmom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedeckej štúdii publikovanej v Personality and Individual Differences sa totiž podarilo dokázať jednu veľmi zaujímavú vec, a to síce že muži, ktorí na svojom Facebooku či Instagrame zverejňujú priveľa svojich “selfíčok”, sú zvyčajne narcisti alebo psychopati. Najhoršie pritom v testoch dopadli muži, ktorí si svoje fotky pre publikovaním navyše upravovali pomocou nejakého filtra či iného nástroja. 

Hlavná autorka štúdie, Dr. Jesse Fox, sa k výsledkom vyjadrila nasledovne: “Nie je prekvapujúce, že muži, ktorí zverejňujú veľa selfies a trávia veľa času upravovaním týchto fotiek, sú viac narcistickí – i keď toto je po prvýkrát, čo sa to podarilo dokázať vedou. Zaujímavejším zistením ale je, že títo muži dosiahli vyššie skóre aj pri hodnotení psychopatie.”

Autor fotky: Oleg Magni na Pexels

Štúdie sa zúčastnilo celkom 800 mužských respondentov, ktorí boli podrobený psychologickým testom a takisto sa u nich skúmalo, čo a ako často zverejňujú na svojich sociálnych sieťach. Ako ale upozornili aj autori štúdie, ak nejaký muž zverejňuje priveľa svojich fotiek, nemusí to automaticky znamenať, že je narcis alebo psychopat. Šanca je pri ňom akurát oveľa vyššia ako pri mužovi, ktorý toto nerobí. 

Margaret C. Rooney, spoluautorka štúdie, zároveň dodala, že psychopati svoje fotky pred publikovaním (na rozdiel od narcistov) needitujú. Môže za to ich impulzívnosť, ktorá je pre tento typ osobnosti charakteristická. 

Nakoľko sa ale táto štúdia týkala len mužov, vedci sa rozhodli preskúmať aj to, či sa rovnaké zistenia týkajú aj žien. Na ich výsledky preto budeme netrpezlivo čakať.

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov