Aj vy ste dostali nálepku "príliš citliví"?

„Vôbec nechápem, čo sa to deje,“ tvrdí Kamila, ktorá sa od detstva stala akousi bútľavou vŕbou pre okolie. Je prirodzene tichá, vnímavá a empatická. Môžete si byť istí, že práve ona vám prvá pribehne na pomoc s vreckovkami, keď vás pochytí poriadny „splín“. Ale Kamile je táto vlastnosť niekedy poriadne na obtiaž. Nedokáže sa obrniť a berie si na plecia problémy celého sveta. A to je niekedy poriadne vyčerpávajúce.

Článok pokračuje pod videom ↓

Myslíme, že takýchto „Kamíl“ chodí po Zemi oveľa viac. Ľudia sa z nich neraz smejú a za chrbtom ich ohovárajú. Podľa nich nie sú pripravení na existenciu v tomto krutom svete. Ľahko sa stanú obeťou podvodu, sú dôverčiví, pomáhajú až do vyčerpania. No je to naozaj slabosť či dar?

Kiež by bolo takýchto ľudí pod slnkom viac

V skutočnosti je precitlivelosť, empatia či senzitivita vzácny dar. Všetci ho v sebe máme, len jeho intenzita sa líši. Tento dar z nás však môže spraviť lepších ľudí – pretože „precitlivelí“ ľudia dokážu vyžarovať neskutočné množstvo bezpodmienečnej lásky.

Ich srdce nerobí rozdiely. Keď milujú, milujú naplno. Áno, ľahko sa zrania, no napriek tomu nájdu v sebe silu na to, aby sa postavili. Tým, že dokážu druhým preukázať súcit a empatiu, podporia v nich tú dobrú stránku.

Photo by Aziz Acharki on Unsplash

Ak sa budeme sústrediť len na negatívne a toxické veci, budeme ich tým nepriamo posilňovať. Zamerajme sa na dobrotu, na to pekné. Lásky predsa nikdy nemôže byť príliš. Je to základná pohonná hmota celej existencie.

Ak ste teda precitlivelí, nepotláčajte to v sebe. Otvoreným srdcom sa dívajte vôkol seba. Všetko je v poriadku. Ste tam, kde máte byť.

Ste pre ľudí záchranou, barlami, učiteľom, liečiteľom a empatickou záchranou, ktorá zmierňuje všetku ich neznesiteľnú bolesť. A táto vaša schopnosť milovať druhých a precítiť ich bolesť… ich SKUTOČNÚ bolesť… je vašou „superschopnosťou“.

Ste superhrdinami v tomto tmavom a chladnom svete. Ste superhrdinami, ktorí neváhajú pozbierať všetky polámané kúsky ľudí a zlepiť ich opäť dokopy.

Nevýhodou však je, že niekedy pritom zabúdate na to najdôležitejšie. Na seba. 

Pozri aj: 5 bojov, ktoré musia citliví ľudia zvádzať každý jeden deň

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov