Foto: Photo by Máximo from Pexels

Týmto výhovorkám by ste sa mali naozaj vyhnúť.

Duševné zdravie máme len jedno – práve preto by sme mali spraviť skutočne všetko, čo je v našich silách, aby sme si ho ochránili. Začať môžete napríklad tým, že všetkých týchto 5 výhovoriek úplne odstránite zo svojho slovníka. 

Zoznam 5 veľmi častých, a zároveň najviac škodlivých, uverejnil portál Thought Catalog. 

#1 “Veľa ľudí má aj väčšie problémy ako ja, a nič im nie je.”

Porovnávať svoje problémy s niekým iným nie je nikdy správne. Nemôžeme totiž vedieť, v akom citovom rozpoložení sa daná osoba nachádza, nevieme tiež úplne všetko, čím si práve prechádza – a hlavne – pocity sa dajú navonok predstierať, a veľa ľudí sa tým chráni pred okolím. Nezľahčujte preto svoje problémy tým, že niekto ich má väčšie, a paradoxne ich zvláda lepšie. Ak vás niečo trápi, určite to zo seba dajte von. 

#2 “Mám priveľa starostí s priateľmi či s rodinou, nemám čas riešiť tie svoje.”

Niektorí ľudia by sa naozaj aj rozdali, a riešenie problémov iných je pre nich prioritou. Dôvody, prečo je to tak, môžu byť dve – buď to tak naozaj myslia, alebo druhá možnosť – chcú len uniknúť pred svojimi vlastnými problémami. Nech je to už akokoľvek, len tým ubližujete sami sebe. Riešenie vašich vlastných problémov a starostí musí byť vždy na prvom mieste. 

Photo by cottonbro from Pexels

#3 “Nechcem byť pre nikoho bremenom.”

Ľudia sa o svoje vlastné psychické zdravie veľakrát pripravia aj tak, že svoje problémy dusia v sebe, pretože nimi nechcú nikoho obťažovať. Sami však veľmi dobre viete, že keď vás požiada o pomoc niekto, kto vám je blízky, neberiete to ako “bremeno” alebo ako obtiaž. Jednoducho mu radi podáte pomocnú ruku. A takto to berú aj vaši blízki. Niekedy je naozaj najlepšou terapiou niekomu sa zdôveriť.

#4 “Budem to riešiť neskôr.”

Chybou je aj to, ak riešenie problémov odkladáme na neskôr. Pri takomto prístupe totiž hrozí tzv. efekt snehovej gule, teda že keď sa na vás problém začne valiť, začne sa nabaľovať o ďalšie a ďalšie, až bude nakoniec taký veľký, že vás zrazí k zemi. Najlepšie je tomu predísť tým, že všetko budete riešiť ešte v zárodku.

#5 “Nezaslúžim si byť šťastný.”

Túto výhovorku používajú často ľudia, ktorí majú problém so sebavedomím. Bez ohľadu na to, aká je vaša minulosť alebo prítomnosť – šťastie si zaslúži každý. Treba však prijať fakt, že šťastie je vedomou voľbou, a na to, aby ste ho pocítili, ho musíte vpustiť do svojho života. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov