Je to tak. Niektorí ľudia vás majú radi len a len vtedy, keď ste na svojom úplnom dne.

Keď driete biedu a váľate sa v prachu. A potom, akonáhle sa vám aspoň trochu zadarí, vtedy vás už začínajú nenávidieť. Nechcú, aby ste boli šťastní. Nechcú, aby ste dosiahli úspech. Chcú vás mať pri sebe – no na úplnom dnom všetkého.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pomaly zisťujem, že niektorí ľudia dávajú prednosť nešťastiu. Chcú, aby ste boli pri nich, aby sa mali komu sťažovať. Chcú, aby ste trpeli rovnakým spôsobom, akým trpia oni. Cítia sa byť osamotení a chcú, aby ste sa aj vy cítili presne tak isto. A akonáhle sa vám podarí nejaký úspech, splníte si sen, dostanete vysnívanú prácu, kúpite si nový byt, cítia sa byť zradení. Majú pocit, že ste ich podrazili a sú urazení.

Nahnevajú sa vždy, keď začnete hovoriť o sebe, pretože majú pocit, že sa iba chvastáte. A keď sa potom aj vy začnete na niečo sťažovať, sú ešte rozzúrenejší. Prečo? Pretože podľa nich máte tak dokonalý život, že sa nemáte na čo sťažovať.

Konverzácia s nimi sa stáva prakticky nemožnou. Nemôžete s nimi zdieľať žiadne novinky, pretože sa bojíte, či ich to znovu nerozzúri. Veľmi precízne vyberáte slová, aby ste „nezranili ich pocity“. Chodíte okolo nich ako okolo maľovaného vajca a máte pocit, že nemáte od nich povolenie byť šťastný – aj keď ste tak ťažko dreli, aby ste sa konečne dostali z tej klietky smútku, v ktorej ste roky trpeli.

unsplash.com

Pomaly zisťujem, že aj ľudia, ktorých považujem za celkom blízkych, nebudú vždy reagovať na situáciu tak, akoby som chcela. Nie vždy mi budú priať úspech. Nebudú vždy šťastní vtedy, keď aj ja. Práve naopak, najšťastnejší budú, keď ja budem nešťastná.

Niekedy ma ich reakcia sklame. Niekedy budú na mňa dokonca aj žiarliť, pretože budú mať pocit, že si to nezaslúžim, a že oni by si to zaslúžili oveľa viac. A dajú mi to patrične pocítiť.

A práve to je ten dôvod, prečo by som sa mala prestať zaujímať o to, čo si takíto ľudia myslia. Každý je strojcom svojho vlastného šťastia. Ja sa musím starať o to moje a oni zas o to svoje.

Pomaly zisťujem, že ľudia mi nebudú posielať pohľadnice s gratuláciami vždy, keď sa mi niečo podarí. Niektorým ľuďom to bude jedno, iní ma zas budú mať radi o čosi menej. Ale toto všetko je v poriadku.

Pomaly zisťujem, že niektorí ľudia vás chcú mať vo svojej blízkosti, len keď ste na dne, pretože potom majú pocit, že netrpia sami. Chcú totiž, aby ste si peklo prešli s nimi. Chcú, aby ste sa rozpadli s nimi. Nechcú, aby ste uspeli. Pretože akonáhle to urobíte, akonáhle nájdete šťastie, oni to svoje stratia ešte viac.

unsplash.com

Pozri aj: Prežívate práve jedno z najhorších období svojho života? V tom prípade si musíte prečíťať toto

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov