Photo by Melanie Pongratz on Unsplash

Smutné skladby idú so vzťahovými problémami ruka v ruke.

Mnoho ľudí siaha po smutných skladbách práve vtedy, keď sa pohádajú so svojou polovičkou, alebo vtedy, keď sa dokonca rozídu. Ako to však s takýmito skladbami v skutočnosti je? Naozaj nám pomáhajú, alebo naopak, ešte viac nám škodia a prehlbujú náš smútok?

Článok pokračuje pod videom ↓

Odpoveď na túto otázku prezradil portál Spring. 

Rozchody či vzťahové problémy sú vždy nepríjemné a vyvolávajú smútok. Je vtedy dobré “liečiť sa” smutnou hudbou?

Odborníci sa na základe vykonaného výskumu zhodli na jasnej odpovedi – áno. Ukázalo sa totiž, že smutné pesničky nám naozaj pomáhajú – rovnako ako smutné filmy. 

Jeden z autorov štúdie vysvetlil tento fenomén nasledovne: “Hudba, filmy, obrazy alebo romány, ktoré odzrkadľujú našu aktuálnu náladu a pocity, sú niečo ako empatický priateľ.” 

Photo by Konstantin Dyadyun on Unsplash

Najväčšiu úlohu teda zohráva tzv. “validácia pocitov” – keď z piesne alebo z filmu či z knihy vycítime rovnakú emóciu, ako práve prežívame, paradoxne sa cítime oveľa lepšie, ako by sme si mali pozrieť nejakú komédiu. 

Ak vám teda nabudúce niekto poradí, aby ste už toľko nesmútili a radšej si pozreli nejakú komédiu alebo si na rozveselenie pustili nejaký letný hit, nemá tak celkom pravdu. Vyplačte sa radšej pri nejakej smutnej skladbe alebo pri filme. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov