Dnes vám predstavíme neveru tak trochu z nezvyčajnej strany. Viete si predstaviť, že by bola dôkazom lásky? Uznávaná sociologička má dokonca odôvodnenie svojho (odvážneho) tvrdenia.

Nevera býva jednou z najčastejších príčin ukončenia vzťahu. Ak nás partner podvedie, už nikdy mu nedokážeme naplno dôverovať. Dotýkal sa inej ženy, pričom počas sexu rozhodne na nás nemyslel. Už mu nikdy neuveríme, že nás naozaj miluje. Podľa nás by to milujúci muž nikdy nespravil. Alebo to predsa len môže byť aj trochu inak?

Skúste si tipnúť, koľko ľudí bolo v dlhodobom zväzku podvedených. Pätnásť? Dvadsať percent? Musíme pridať. Podľa Ashley Madison, ktorá urobila rozsiahly výskum na túto ošemetnú tému, s neverou sa stretáva viac ako polovica z nás. Konkrétne až 64 percent ľudí bolo niekedy podvedených. Ak sa vám pri tomto čísle zatočí hlava, máte na to vážny dôvod. To číslo je naozaj desivé. A to pritom stále hovoríme len o ľuďoch, ktorí sa o partnerovej nevere dozvedeli.

Podvádzajú obe pohlavia

Photo by Sweet Ice Cream Photography on Unsplash

Ak ste si mysleli, že nevera je doménou mužov, ste na veľkom omyle. Vie o tom svoje aj sociologička Alice M. Walker, autorka kontroverznej knihy  Secret Life of the Cheating Wife (Tajný život nevernej ženy), ktorá na základe dôverných rozhovorov neverných žien prišla na zaujímavé zistenia.

Mnoho žien síce manželov naozaj miluje, len si nevie predstaviť celý život bez sexu. Ak muž vytrvalo odmieta sex, prípadne je len niekoľkokrát do roka, pričom orgazmus vám pri ňom rozhodne nehrozí, ženy sa rozhodnú pre radikálne riešenie. Nájdu si milenca, ktorý ich sexuálne uspokojí a dá im pocit, že sú ešte stále nádherné a žiadané.

Žena potrebuje počuť, že je krásna. No doma, za sporákom a s manželom večne hľadiacim do televízora nemusí vždy mať ten pocit. Ženy ich milujú, no nemanželský sex podľa nich vyrieši mnoho problémov.

Pocit viny je desivý

Photo by Nick Karvounis on Unsplash

Vôbec nie je pravdou, že neverníci sú bezcitné monštrá. Viac ako iných ich trápia výčitky svedomia a nespavosť. Možno to majú právom, veď podviedli človeka, ktorému neraz sľúbili vernosť až za hrob. Tak kde sa stala chyba?

Väčšinu ide o nedostatok fyzickej či psychickej pozornosti. Až 49 percent mužov a 35 percent žien je presvedčených o tom, že nevera a láska k partnerovi sa v skutočnosti vôbec nevylučujú. Samotnú neveru vnímajú skôr ako „obchodnú transakciu“.

Podľa neverníkov môže samotná nevera vplývať pozitívne na samotný sexuálny život v manželstve. Neverník môže doniesť iskru, zapáliť vášeň, no i priniesť partnerke nechcený darček v podobe pohlavne prenosných chorôb. Podľa Alice M. Walker môže mať nevera pre vzťah aj veľa prínosov. Navonok môžu manželia hrať rolu usporiadanej rodiny, no každý z nich môže mať svoje „malé“ tajomstvo.

A čo vy? Súhlasíte s týmto kontroverzným názorom, alebo považujete neveru za neodpustiteľnú?

Pozri aj: Mikronevera: Už ste o nej počuli? Toto je 20+ znamení, že sa jej dopúšťate aj vy alebo váš partner

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov