Foto: Photo by Dmitry Schemelev on Unsplash

Podľa jeho názvu by ste zrejme neuhádli, o čo ide…

Rajský syndróm. Znie to veľmi nevinne, však? Medzi jeho príznaky však patria tie najnepríjemnejšie symptómy, ako negatívne myšlienky, úzkosti, depresie či veľakrát dokonca i samovražedné myšlienky. O čo teda vlastne ide?

Článok pokračuje pod videom ↓

Dokonale to popísal portál The Minds Journal. 

Máte úspešnú kariéru, milujúceho partnera, dostatok peňazí, takmer vysnívaný život, no napriek tomu pociťujete nešťastie a prázdnotu? Ak áno, možno práve vy trpíte rajským syndrómom. 

Znie to paradoxne, však? Je to však skutočný stav psychiky, ktorý nie je vôbec ojedinelý. Nastáva vtedy, keď jedinec dosiahne všetko, po čom túžil a o čom kedy sníval, no napriek tomu je nešťastný. 

Zrejme vás preto neprekvapí, že rajský syndróm sa vo väčšine prípadov objavuje u ľudí, ktorí sú veľmi úspešní a bohatí a nastáva vtedy, kedy už človek nenachádza žiaden ďalší cieľ, ktorý by vo svojom živote mohol dosiahnuť. Absencia akýchkoľvek nových výziev ho tak privádza do zúfalstva, a to napriek tomu, že žije zdanlivo dokonalý život. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Psychológ Dr. Yong Wah Goh z University of Southern Queensland je presvedčený o tom, že tento syndróm je výsledkom doby, v ktorej žijeme – doby nerealistických očakávaní. Ako totiž vysvetľuje, niektorí ľudia nebudú spokojní nikdy, pretože si vždy nastavujú nové a nové ciele a nikdy nie sú spokojní s tým, čo už dosiahli.

Psychológ taktiež dodáva, že sme až príliš posadnutí sebou, svojimi životmi a dosahovaním čo najvyšších cieľov. Hľadíme len na plnenie vlastných túžob a mét, a zabúdame pritom vnímať okolitý svet ako i to, čo sa nám už dosiahnuť podarilo. 

Ako ďalej psychológ dodáva, tento syndróm je charakteristický aj tým, že na seba kladieme až privysoké očakávania, a naša myseľ tak jednoducho nedokáže relaxovať. 

Viacero psychológov tiež upozorňuje na to, že tento novodobý fenomén sa často diagnostikuje “len” ako stres či úzkosť, čo však môže viesť k vážnym problémom, nakoľko pri nesprávnej diagnostike a následnej liečbe sa bude len prehlbovať. Isté však je, že v súčasnej dobe bude ľudí s týmto syndrómom len pribúdať…

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov