Foto: Photo by Juliano Ferreira from Pexels

Už od malička nás učia, že by sme mali pomáhať iným.

Nikdy nemôžeme vedieť, kedy sa ocitneme v ťažkej situácii a sami budeme potrebovať pomoc od ľudí okolo seba. Nie je však pomoc ako pomoc. Podať pomocnú ruku je dobré, ak ju podávate z tých správnych dôvodov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Je pomáhať vždy dobré?

Altruizmus, teda snaha nezištne pomáhať iným, patrí medzi vysoko cenené vlastnosti. Veď aj keď sa vysloví meno Matky Terezy, ľudia o nej väčšinou vedia najmä to, že svoj život zasvätila pomoci iným. Takéto správanie je v značnej miere podporované aj spoločnosťou, je však za každých okolností vhodné? Mesiášov komplex je dôkazom toho, že si treba dobre premyslieť, kedy a prečo budeme pomáhať.

Hrozia toxické vzťahy

Mesiášov komplex je jedným z extrémov na nesmierne pestrej škále. Označuje sa ním nutkanie neustále ľuďom okolo seba pomáhať, a to za každých okolností a za každú cenu. Človek, ktorý týmto komplexom trpí, by najradšej zachránil celý svet. Problémom však je, že tak robí na úkor vlastných potrieb, cieľov a túžob. To neraz vedie ku vzniku toxických vzťahov. Nejeden človek totiž neváha toho druhého využiť, keď vidí, že je ochotný urobiť čokoľvek, len aby pomohol.

Foto: unsplash

Skôr či neskôr sa sily vyčerpajú

Vytvorí dojem, že je od partnera závislý, a že bez neho nedokáže žiť. Skôr či neskôr však takýto vzťah človeka celkom vyčerpá. Kým sebavedomie jedného z partnerov stúpa do výšin, ten druhý trpí. Takýto vzťah sa pritom nemusí týkať len partnerov, neraz sa vyskytuje aj medzi blízkymi príbuznými či medzi priateľmi.

Ako sa toxickému vzťahu vyhnúť?

Aj keď sa to zdá ako nemožná úloha, z toxického vzťahu vždy existuje cesta von. Mali by ste si pamätať, že každý jedinec je zodpovedný sám za seba, za vlastné rozhodnutia, pocity a za vlastné správanie. Nie je vašou povinnosťou niekoho zachraňovať pred svetom.

Foto: unsplash

Naučte sa povedať nie

Naučte sa povedať nie, aj keď vám to je možno nepríjemné. Asertivita je jedným zo základných kameňov zdravého vzťahu. Ak nič nedokážete odmietnuť a na všetko jednoducho len kývnete, nie je to zdravé pre vás, no ani pre druhú osobu. Stanovte si hranice a ak sa pre vás požiadavky iných stanú záťažou, premyslite si, či skutočne chcete za každú cenu vyhovieť. Aj keď to znie egoisticky, vaše zdravie, šťastie a spokojnosť sú prvoradé. Ak naozaj chcete pomôcť, nájdite spôsob, ktorý vám neuškodí, ak však z toho máte hlavu v smútku, nemusíte sa do toho vrhať.

Nezabúdajte, každý je zodpovedný za vlastné šťastie.

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov