Foto: pexels.com

Partnerský vzťah má výrazný vplyv nielen na naše psychické, ale aj fyzické zdravie.

V harmonickom a naplnenom vzťahu niet miesta pre vzájomnú manipuláciu. Človek sa snaží v tom druhom vidieť len to najlepšie. Zmyslom partnerských vzťahov je posúvať nás ďalej, nie zdeptať pod čiernu zem. S človekom, s ktorým ste sa rozhodli ísť spoločnou cestou, sa však ovplyvňujete oveľa viac, než ste si mysleli. Tento vplyv sa odzrkadľuje nielen na psychickom, ale aj na fyzickom zdraví.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dnes vám prinášame 10 fascinujúcich faktov o vplyve partnerského vzťahu na zdravie človeka.

#1 Vzájomne sa mení váš mikrobióm

Photo by Leah Kelley from Pexels

Tušili ste, že postupom času začne byť váš mikrobióm s partnerom podobný? Môže za to imunita, partneri sa vzájomne prispôsobujú a ich telo obsahuje podobné mikroorganizmy, ktoré vytvárajú mikrobióm. Tento fakt dokázal v zaujímavej štúdii publikovanej v magazíne mSystems počítačový algoritmus, ktorý na základe štúdie mikrobiómu dokáže identifikovať manželské páry s 86 percentnou pravdepodobnosťou.

#2 Môže byť príčinou chronickej bolesti

Život s partnerom, ktorý trpí depresiou, je náročný pre oboch partnerov. U partnerov ľudí trpiacich depresiou sa podľa Andrewa M. McIntosha zvyšuje riziko chronickej bolesti až o 19 percent. Najčastejšie dochádza k chronickej bolesti chrbta.

#3 Zhoršuje sa vaša nespavosť

Photo by Ben Blennerhassett on Unsplash

Spanie s partnerom/partnerkou  v jednej posteli býva často príjemné len v romantických filmoch. V realite však pri spoločnom spánku s milovaným človekom musíte značne ubrať zo svojho komfortu. Austrálska štúdia z  Monash University vo Victorii ukázala, že zdieľanie spoločnej postele môže zhoršiť nespavosť. Aj to je fakt, ktorý treba brať na vedomie.

#4 Začnete priberať

Pri partnerovi sa diéta drží oveľa ľahšie. Neraz si najlepšie vychutnáte chvíle pri spoločnej neskorej večeri, ktorá často nemá nič spoločné so zdravou výživou. To sa zákonite odrazí na náraste telesnej hmotnosti.  Tento fakt potvrdila aj skupina vedcov z Southern Methodist University. Berte to však len ako varovanie, ktoré je dôkazom toho, že na zdravý životný štýl by ste nemali zanevrieť ani vtedy, keď ste v partnerstve.

#5 Chudnutie vzdáte oveľa skôr

Photo by Luiz Hansel on Unsplash

Ak vystúpi ručička váhy na astronomickú hodnotu, začneme chudnúť. Väčšinu sa do chudnutia pustia obaja partneri. Avšak aj štúdia publikovaná v magazíne Eating Behaviors dokazuje, že spoločné chudnutie nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Skôr naopak. V partnerstve je oveľa pravdepodobnejšie, že jeden z partnerov proces chudnutia skôr či neskôr vzdá.

#6 Skôr sa odnaučíte fajčiť

To je pozitívna správa. Ľudia, ktorí sú v partnerskom vzťahu, sa oveľa skôr zbavia závislosti na cigaretách – teda v prípade, že to naozaj chcú. Ak ste fajčiari obaja, pričom sa rozhodnete obaja skoncovať s fajčením, podľa vedcov z JAMA Internal Medicine máte až 50 percentnú šancu, že sa vám to podarí (narozdiel od single ľudí, u ktorých je len 8 percentná úspešnosť).

#7 Máte väčšiu šancu, že prežijete koronárny bypass

pexels.com

Všetci starneme. A všetci raz prídeme do veku, v ktorom sa u nás rapídne zvýši riziko vzniku vážnych srdcovo-cievnych komplikácií. Tu môže mať pozitívny vplyv na výsledok operácie bypassu práve manželstvo. Autori štúdie King a Reis dokázali, že ľudia, ktorí žijú v partnerstve, sa po operácii bypassu dožívajú v priemere až o 15 rokov viac, ako nezadaní jedinci.

#8 S partnerom sa doslova delíme o fyzickú bolesť

Vo dvojici to ide ľahšie. Ak vy trpíte, aj druhý človek s vami súcití. K tomuto vzájomnému zdieľaniu bolesti dochádza najmä v harmonických vzťahoch. Tento jav vedci nazývajú interpersonálna synchronizácia. Je dôkazom toho, že vo dvojici je pre nás bolesť oveľa znesiteľnejšia. To potvrdila aj štúdia publikovaná v  magazíne Scientific Reports.

#9 Znižuje sa úroveň stresu

Photo by Andre Furtado from Pexels

Teda v prípade, že vzťah nie je peklom. Ak však žijete v príjemnom a naplnenom vzťahu, v ktorom si s partnerom nezabúdate ukazovať vzájomný rešpekt, úctu a lásku, váš vzťah vám pomôže výrazne znižovať úroveň stresu. Vedci v štúdii publikovanej v Journal of Personality and Social Psychology potvrdili, že už len spomienka na partnera, či už v podobe jeho vône alebo inej maličkosti, výrazne znižuje u žien hladinu kortizolu. U mužov sa však tento jav nepodarilo dokázať.

#10 Výrazne sa znižuje vaša imunita

To sa týka najmä párov, ktoré prechádzajú rozvodom. Nielen pre našu psychiku, ale aj pre fyzický stav je to výrazná rana. Nečudo, že sa prejavuje zníženou obranyschopnosťou nášho organizmu a po náročných zaťažkávacích skúškach si to odskáče práve naša imunita. Tento fakt už v roku 1987 dokázal kolektív autorov v štúdii publikovanej v Psychosomatic Medicine.

bestlifeonline
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov