Prečo si muži vyberajú za životné partnerky dievčatá, ktoré sú tak podobné ich matkám?

Určite ste už aj vy museli minimálne raz počuť o tom, ako niekto tvrdí, že chlapci sa snažia vyberať si svoje parnerky na vzor svojej matky, a že rovnako to platí aj u dievčat, ktoré sa snažia nájsť si partnerov na vzor svojho otca. Je to preto, že nič iné nepoznajú? Alebo pre niečo iné? Zamýšľali ste sa už niekedy nad tým? Sigmund Freud, tretí najcitovanejší psychológ dvadsiateho storočia, tento jav nádherne vysvetli v v jednej zo svojich teórii. Poďme sa teda na to pozrieť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Oidipov komplex, tiež známy ako Oidipovský komplex je termín, ktorý bol používaný Sigmundom Freudom, rakúskym lekárom, psychológom a psychiatrom, v jeho teórii psycho-sexuálnych štádií vývinu. Táto teória hovorí o tom, že dieťa cíti túžbu po svojom rodičovi opačného pohlavia a žiarlivosť a hnev voči rodičovi rovnakého pohlavia.

V praxi to teda znamená, že chlapci si za partnerky vyberajú ženy na vzor svojej matky a naopak, dievčatá si za partnerov vyberajú mužov na vzor svojho otca. Samotný Oidipov komplex však odkazuje na túžbu dieťaťa na sexuálnu angažovanosť s rodičom opačného pohlavia, najmä chlapcovu erotickú pozornosť voči svojej matke.

unsplash.com

Prečo je to vlastne tak? Možno to bude znieť čudne, ale deti vnímajú svojho rodiča rovnakého pohlavia ako súpera o náklonnosť a pozornosť rodiča opačného pohlavia, tvrdí v jednej zo svojich teórií Sigmund Freud. Chlapec cíti, že súťaží s vlastným otcom o svoju matku, a dievčatá zas cítia, že súťažia s vlastnou matkou o svojho otca. Práve táto túžba dieťaťa má veľký vplyv na jeho správanie a zohráva dôležitú úlohu v jeho celkovom vývoji.

Freud tiež veril, že úspešné dokončenie tejto fázy zahŕňa identifikáciu s rodičom rovnakého pohlavia, ktorá by v konečnom dôsledku viedla k rozvoju zrelej sexuálnej identity. Na základe jeho tvrdení je to teda jednoduché. Podľa Freuda chcú chlapci vlastniť svoju matku a taktiež nahradiť svojho otca, ktorého považujú za súpera.

Samozrejme, že to platí aj v opačnom prípade, teda u dievčat. Akokoľvek šialene to môže znieť, je to jednoducho tak. Takže ak budete nabudúce počuť, ako niekto hovorí, že chlapci si vyberajú za ženy svoje matky a dievčatá otcov, budete vedieť, že má obrovskú pravdu.

unsplash.com

Pozri aj: Preskúmal ľudskú myseľ viac, než ktokoľvek pred ním. Pravdy Sigmunda Freuda o živote, ktoré stále platia

wordzara
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov