Obdobie po rozchode býva často náročné. Ako dlho nám však trvá, kým sa pohneme dopredu?

Rozchod bolí. Avšak zároveň je cennou skúsenosťou, ktorá môže napomôcť i osobnému rastu. Aj cez bolesť rastieme a stávame sa silnejším a zrelším človekom. Netreba však nadávať a posielať bývalého do horúcich pekiel. Treba ho nechať žiť svojím životom. Pretože všetky tie negatívne emócie, ktoré by sme mu vysielali, sa nám obratom vrátia. Ako dlho však môže trvať, kým sa prenesieme cez bývalých partnerov?

Článok pokračuje pod videom ↓

Veda síce tvrdí, že sa v priemere dostávame z rozchodu 18 mesiacov, no nemusí to tak byť. Úprimne povedané, už len tá predstava, že by ste tak dlho mali plakať do vankúša, je číre šialenstvo. Preto sa portál Bustle sústredil na obyčajné ženy. 13 z nich prezradilo, ako dlho im trvalo, kým sa preniesli cez svojho ex.

#1 Jenn (23)

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Mne to trvalo roky. S priateľom som bola len osem mesiacov, no kým som sa z toho vyhrabala, trvalo mi to takmer šesť rokov. Nevedela som s ním preťať všetky kontakty. Stále sme sa stretávali, snažili sme sa byť akože „kamoši“. Samozrejme, k ničomu dobrému to neviedlo.

#2 Robyn (37)

Vzala som si za manžela prvú lásku svojho života. Po rokoch manželstva to však nebolo ono. Jedného dňa sa ma spýtal, či  to neskončíme. Zasiahlo ma to. Plakala som tri mesiace vkuse. No už tri dni po rozvode som bola absolútne v poriadku. Dodnes ten koniec neľutujem.

#3 Anna (21)

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

S priateľom som sa rozišla v auguste minulého roku. Dodnes to však v sebe nemám spracované. Myslím naňho dokonca ešte častejšie, ako keď sme boli spolu.

#4 Jennifer (40)

Z ukončenia 12-ročného manželstva som sa dostávala rok, no stále cítim, že nie som pripravená na nový vzťah. Vlastne ho ani k spokojnému životu nepotrebujem.

#5 Amanda (31)

Photo by Soragrit Wongsa on Unsplash

S ex partnerom sme boli spolu päť rokov. Kúpili sme si dom, do ktorého sme sa nasťahovali. Avšak začal ma podvádzať. Nakoniec ma nechal kvôli inej, s ktorou čakal dieťa. Oženil sa s ňou a teraz mi píše, aký je nešťastný. Ale k veci. Rozchod som spracovávala dva roky. Teraz mi je dobre. Určite lepšie ako jemu.

#6 Katy (50)

Štyri roky. Bol to môj prvý manžel. Boli sme v nezdravom, toxickom vzťahu, z ktorého som sa dostávala naozaj dlho. Teraz si myslím, že rozvod bol to najlepšie, čo sa mi mohlo prihodiť.

#7 Allie (33)

Photo by Eli DeFaria on Unsplash

Rozvod s manželom, s ktorým som bola 6 rokov, som znášala vcelku hladko. Už za dva mesiace som bola úplne v pohode. Za to svoju prvú lásku, s ktorou som bola len pár mesiacov, som oplakávala niekoľko rokov.

#8 Briana (22)

Ukončenie vzťahu bola poriadna šupa. Z ničoho nič ma nechal po štyroch rokoch randenia. Rok som mala hlbokú depresiu, pila som ako dúha. Potom som si povedala dosť! Žiaden chlap mi nestojí za to, aby som sa kvôli nemu ničila.

#9 Michelle (31)

Photo by Brannon Naito on Unsplash

Od rozchodu prešlo neuveriteľných 6 rokov. A nie, ešte stále som sa cez to nepreniesla.

#10 Mony (30)

S bývalým manželom som zažila dva rozchody. Prvý, kým sme ešte randili, bol skutočne strašný. Celé mesiace som plakala. Druhý rozchod, ktorý bol zároveň konečnou pre naše manželstvo, už nebol traumatizujúcou udalosťou. Bola som spokojná sama so sebou, preto som sa neviazala na neho. Za desať minút intenzívneho plaču som už bola úplne v pohode.

#11 Autumn (28)

Photo by Brandi Redd on Unsplash

S priateľom som sa rozišla pred dvoma rokmi. Všetkým tvrdím, že už som dávno v pohode, ale nie je to pravda.

#12 Karin (40)

Mne pomáha s rozchodmi jedno pravidlo. Vždy si nechám pauzu od randenia polovičný čas, aký trval vzťah. Ak som bola vo vzťahu napríklad tri roky, tak 18 mesiacov jednoducho nerandím. A veľmi mi to pomáha. Mám tak dostatok času na liečenie zranených emócií.

#13 Jennifer (33)

Photo by ActionVance on Unsplash

Trvalo mi to len tri týždne. Podvádzal ma a ja som nemala čo ľutovať.

Tak sa zdá, že dostávanie sa cez expartnera je veľmi individuálna záležitosť. Všetko v skutočnosti záleží nie na dĺžke vzťahu, ale najmä na intenzite citov a vzájomnej pripútanosti.

Pozri aj: Ako prežiť bolestivý rozchod? Toto je podľa vedy jediný účinný spôsob, ktorý vám pomôže preniesť sa cez „ex“

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov