Štúdia dokázala, aká vlastnosť je charakteristická pre ľudí, ktorí majú zlozvyk obhrýzať si nechty.

Obhrýzanie nechtov je zlozvykom, ktorý sa každému automaticky spája s úzkosťou a s nervozitou. Štúdia však dokázala, že to tak vôbec nemusí byť. Podľa jej výsledkov spája ľudí, ktorí si obhrýzajú nechty jedna úplne iná vlastnosť. Pýtate sa, ktorá to je?

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno vás to prekvapí, ale touto vlastnosťou je: perfekcionizmus.

Nová štúdia si dala za cieľ zistiť, prečo niektorí ľudia trpia týmto zlozvykom. Výskum dokázal, že ľudia, u ktorých medzi charakterovými vlastnosťami prevažuje perfekcionizmus, majú oveľa vyššiu tendenciu „vypestovať“ si tento zlozvyk, než ktokoľvek iný.

Podľa autora štúdie, doktora Kierona O’Connora, môže tento zlozvyk súvisieť s tým, že perfekcionisti nie sú schopní relaxovať a vykonávať úlohy normálnym tempom. To vedie k nedostatku trpezlivosti a k pocitom nespokojnosti, čo vyvoláva frustráciu a následné obhrýzanie nechtov.

Ako druhý najčastejší dôvod tohto zlozvyku sa ukázal hnev na seba samého. Ak teda uvidíte niekoho obhrýzať si nechty, je veľmi pravdepodobné, že práve prežíva nejakú situáciu, z ktorej sa obviňuje a nedokáže ju spracovať.

Ste perfekcionista?

Ak trpíte zlozvykom obhrýzania nechtov vy sami, no neviete, či máte perfekcionistickú osobnosť, odpoveď vám pomôže nájsť tento test. Odpovedajte na nasledovné otázky:

  • Váhate predtým, než začnete pracovať na niečom novom?
  • Konáte vždy, keď cítite, že nastal ten „správny moment“?
  • Riadite sa v živote pravidlom: „Všetko alebo nič“?
  • Cítite hnev alebo rozrušenie, keď sa vám nepodarilo dosiahnuť stanovený cieľ?
  • Ste na seba prísni?

Ak ste na všetky otázky odpovedali „áno“ – všetko nasvedčuje tomu, že ste perfekcionistom. Ide však o vlastnosť, s ktorou je možné naučiť sa pracovať tak, aby ste ju mohli využiť plne pre svoj prospech.

Pozri aj: 8 NAJHORŠÍCH ZLOZVYKOV, KTORÉ MÁTE AJ VY A MALI BY STE IM V SPOLOČNOSTI IHNEĎ VYVAROVAŤ

psych.sk (Henrieta Balázsová), learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov