Autor fotky: Myr Za na Pexels

Máme pre vás skvelú (a motivačnú) správu.

Zistenia vedcov sú niekedy naozaj zaujímavé. Minimálne za diskutabilné môžeme označiť aj výsledky tejto ich štúdie, ktorou zrejme mnohých prekvapili. Podarilo sa im totiž dokázať, že činnosť, ktorú väčšina z nás neznáša, nás má robiť šťastnými.

Článok pokračuje pod videom ↓

O výsledku tejto zaujímavej štúdie informoval portál Your Tango. Vedcom sa totiž podarilo dokázať, že čo sa týka domácich prác, existuje jedna činnosť, ktorá nám má pomôcť cítiť sa šťastnejšie. 

Domáce práce ako kľúč ku šťastiu?

Na prekvapenie mnohých, ide o umývanie riadu.

Umývanie riadu zväčša nerobí problém iba ľuďom, ktorí majú doma umývačku riadu. Ak ňou však nedisponujete, alebo keď premýšľate ekologicky a využívate ju naozaj len v nevyhnutných prípadoch, “klasickému” umývaniu riadov sa jednoducho nevyhnete. 

Prečo nás má robiť umývanie riadu šťastnými?

Trik spočíva v tom, že ide o mindfulness aktivitu. Ak ste o koncepte mindfulness ešte nepočuli, ide o schopnosť mysle sústrediť sa výhradne na prítomný okamih, čo nás robí viac sústredenými, viac produktívnymi, lepšie organizovanými a v konečnom dôsledku i viac šťastnými.

Autor fotky: Sarah Chai na Pexels

Pri umývaní riadu teda ide o to, že celá činnosť by sa dala nazvať mindfulness meditáciou. V danom okamihu totiž väčšinou nerobíme nič iné, len si všímame teplotu tečúcej vody, používame náš hmat a jemnú motoriku a čuchom cítime saponát. Využívame teda súčasne viac zmyslov a celá činnosť by sa nám tak mala javiť ako niečo príjemné. 

Umývanie riadov ako terapia

Nech to znie akokoľvek zvláštne, je to naozaj tak. Dokázala to už spomínaná štúdia, ktorú iniciovali vedci z Floridskej štátnej univerzity v Tallahassee. Publikovaná bola v časopise Mindfulness.

Podľa ich zistení môže byť umývanie riadu terapeutickou činnosťou, ktorá môže prispieť k nášmu pocitu pohody a takisto dokáže zmierniť nervozitu a úzkosť.

Štúdie ale ukázali, že umývanie riadov nie je jediná činnosť, pri ktorej môžete praktizovať mindfulness. Možné je to aj pri iných rutinných prácach, akými sú napríklad pranie, žehlenie, vysávanie a podobne. A to je predsa skvelá správa, vďaka ktorej si domáce práce možno obľúbite, aj keď ste doteraz ich fanúšikom neboli. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov