Foto: Photo by Niki Sanders on Unsplash

Ak vo vašom vzťahu chýbajú, dobrý pravdepodobne nebude.

Cítite sa vo vašom vzťahu šťastne? Alebo máte pocit, že mu niečo chýba, no neviete presne definovať, o čo ide? Ak je to tak, možno vám pomôžu zistenia z tejto novej štúdie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

3 veci pre fungujúci vzťah

Táto nová štúdia, ktorú publikoval portál Psychology Today, dospela k zaujímavým zisteniam, ktoré možno skutočne pomôžu zachrániť nejaký ten vzťah. Vedci sa totiž tentokrát pozreli na to, ktoré 3 elementy musia byť vo vzťahu prítomné, aby naozaj fungoval. Ak vo vzťahu chýbajú, dvojica sa od seba časom začne vzďaľovať, a partnerstvo postupom času chladne. 

Dá sa s tým však niečo robiť? Na to sa rozhodli pozrieť vedci z  Canada’s Western University, ktorí pre tento účel analyzovali informácie z až 43 jednotlivých štúdií, ktorých sa zúčastnilo 11 tisíc párov. Výsledné zistenia sú preto naozaj relevantné. 

Možno vás to prekvapí, ale ukázalo sa, že z hľadiska kvality dlhodobého vzťahu nie sú až tak dôležité veci ako osobnosť partnerov, ich pôvod či záujmy. Samozrejme na nich záleží, no nezohrávajú kľúčovú rolu. 

Photo by Andriyko Podilnyk on Unsplash

Poďme sa už ale pozrieť na to, ktoré 3 veci sa ukázali byť ako kľúčové:

  • Schopnosť empaticky reagovať na potreby toho druhého. 
  • Spokojnosť oboch partnerov s ich sexuálnym životom. 
  • Málo konfliktov. 

Ako sa teda potvrdilo, vo vzťahu nie je nič dôležitejšie, ako tieto 3 veci. Ak sú vo vzťahu prítomné, pár má dosť síl i ochoty na to, aby čelil akýmkoľvek problémom či ťažkostiam. Stačí však, aby pokrivkávala jedna (ktorákoľvek) z týchto oblastí, a v ohrození sa ocitnú nielen všetky ostatné, ale tým pádom aj celý vzťah.

Ak teda túžite po harmonickom a trvajúcom spojení, určite sa v prvom rade snažte o to, aby váš vzťah prosperoval predovšetkým v týchto troch oblastiach. 

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov