Mnoho ľudí by priznalo, že jeden z ich najväčších zdrojov šťastia je jedlo. Pre niekoho je dokonca najväčším potešením, aké môže existovať. A podľa jednej novo publikovanej štúdie je naozaj pravdou, že sa môžete prejesť až ku šťastiu. Samozrejme, len do určitej miery.

Vedci nedávno našli spojenie medzi váhou a depresiou. Aj keď poväčšine sa doteraz depresia spájala najmä s váhou vysokou, nedávna štúdia ukazuje, že veľmi blízko má depresia aj k váhe príliš nízkej. Znamená to, že našli prvý významný dôkaz toho, že chudí ľudia podliehajú depresii častejšie – a tiež v spojení s poruchou príjmu potravy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pokiaľ hovoríme o depresii spôsobenej obezitou alebo nadmernou váhou, podliehajú jej vo väčšej miere ženy než muži, ale výskumy hovoria, že pokiaľ ide o depresiu spôsobenú váhou nízkou, obe pohlavia majú rovnaké predpoklady k tomu, aby si kvôli svojej váhe cítili deprimovane.

Štúdia bola prevádzaná lekárskou fakultou v Seoule, a napriek tomu, že záver štúdie nepotvrdil, či nízka váha je symptóm priamo  spôsobujúcim depresiu, výskumníci, ktorí ju prevádzali dospeli k záveru, že deprimovaní ľudia s väčšou pravdepodobnosťou strácajú na váhe, ale rovnako aj po stratení na váhe môže depresia nastať.

Výskumníci analyzovali dáta až zo 183 rôznych štúdií a potvrdili aj to, že aj obezita môže riziko depresie zvyšovať. No napriek tomu tu sú nejaké rozdiely medzi pohlaviami, a to najmä kvôli dnešnému ideálu chudých žien, ktorý je prezentovaný, a na ktorý prihliadajú muži a spôsobuje ženám psychologický nápor, ktorý môže ľahko vyústiť až do stresu a neskôr do depresie.

pexels.com

No na druhej strane, u mužov, ktorí vykazujú nadmernú váhu, sa riziko depresie znižuje. Výskumníci taktiež poukázali na predchádzajúci výskum, ktorý tvrdí, že muži sú menej náchylní na priberanie práve kvôli tomu, že na ženy je stále vyvíjaný väčší tlak v súvislosti s tým, aby boli chudé.

Experti uvádzajú, že v medicínskej praxi by sa mala venovať pozornosť mentálnemu zdraviu chudých a podvyživených ľudí, ale rovnako aj ľuďom, ktorí trpia nadváhou, pretože je pravdepodobné, že obe skupiny môžu trpieť depresiou.

pexels.com

Práve z tohto dôvodu doktorka Agnes Aytonová, hovorí: „Štúdia potvrdzuje, že normálna výživa je výrazne dôležitá pre fyzické aj mentálne zdravie. Oboje, aj príliš nízka váha aj príliš vysoká, sú spojené s rizikom depresie. Je to naozaj dôležité zistenie, že ľudia predpokladajú, že keď schudnú, budú šťastnejší. Štúdia dokazuje, že opak je pravdou a výživa má na náladu ľudí veľký dopad.“

Dosiahnutie normálnej a zdravej váhy, čiže ani nízkej ani vysokej, je zásadným predpokladom pre dobré mentálne zdravie. A preto by pre ľudí jedlo nemalo predstavovať nepriateľa, ale ani útechu – nemali by sme si ani odopierať, ale ani sa prejedať.

Pozri aj: KEĎ SA NAUČÍTE TÝCHTO 8 KRUTÝCH PRÁVD O ŽIVOTE, STANETE SA OVEĽA SILNEJŠÍMI

psych.sk (Ivana G.), independent
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov