Foto: Photo by Daniel Reche from Pexels

Chceme pomôcť, no veľakrát nimi všetko spravíme ešte horšie.

Každý z nás niekedy potrebuje radu, alebo sa aspoň niekomu blízkemu potrebuje vyrozprávať. Ak sa však ocitneme na tej druhej strane, teda v pozícii poslucháča, od ktorého sa očakáva rada, veľakrát nevieme, čo povedať – a tak sa stáva, že povieme niektorú z týchto 8 hrozných vecí. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vôbec ich síce nemusíme myslieť zle, no pravda je taká, že viac škodia ako pomáhajú. To, o akých 8 viet ide, popísal portál Though Catalog. 

#1 “Všetko nakoniec dobre dopadne.”

Možno áno, ale to, že to raz bude v poriadku, nedokáže zmierniť aktuálny žiaľ či smútok. Taktiež každý z nás vie, že keď sa cítime naozaj “pod psa”, neveríme, že daná situácia sa vyrieši. 

#2 “Iní ľudia riešia vážnejšie problémy.”

Tak toto je naozaj jedna z najhorších vecí, akú môžete dať. Danú osobu tým veľmi raníte, pretože znevážite jej problém a naznačíte jej, že vlastne o problém ani nejde.

#3 “Musíš myslieť pozitívne.”

Toto sa hovorí veľmi ľahko osobe, ktorá aktuálne daný problém nerieši. Samozrejme, že každý z nás by chcel byť pozitívny 24/7, no niekedy to jednoducho nejde. 

#4 “Jedného dňa sa na tom budeš smiať.”

Možno áno, možno nie, no isté je, že osobe, ktorá vás žiada o radu, aktuálne do smiechu celkom určite nie je. Túto vetu tiež môže zobrať aj tak, že jej problém je smiešny. 

Photo by Maycon Marmo on Pexels

#5 “Veľa sa z toho naučíš.”

Aj to je možno pravda, no životné lekcie, ktoré z toho vyplynú, sú práve teraz danej osobe úplne ukradnuté. Oveľa viac by zrejme prijala vaše pochopenie. 

#6 “Skús na to nemyslieť.”

Aj toto je jedna z “top” rád, pri ktorých je lepšie radšej nepovedať nič. Keby to bolo také jednoduché, určite by to tak spravil každý z nás. 

#7 “Riešil/a si už aj horšie veci.”

Aj táto veta môže pôsobiť tak, že aktuálny problém znevažujete či podceňujete. Všetci predsa vieme, že keď nás nejaký problém trápi, neporovnávame, či sme niekedy riešili niečo horšie alebo nie. 

#8 “Všetko sa deje pre niečo.”

Je síce skvelé, že sa niekoho snažíte naladiť ho pozitívne, a presvedčiť ho, že všetko zlé je na niečo dobré, no práve teraz ho to zrejme nezaujíma. Keď sme v problémoch, nepotrebujeme hneď teraz vedieť prečo, akútnejšie potrebujeme vedieť, ako sa z toho dostať. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov