Je pre vás takmer každá cesta autom, autobusom, vlakom či lietadlom utrpením? Dôvod vás pravdepodobne prekvapí.

Ak sme načrtli v našom predošlom článku, to, že vám je v dopravných prostriedkoch zle má na svedomí váš mozog. Danu situáciu totiž vyhodnotil tak, že vaše telo bolo otrávené a pokúša sa o to, aby ste tento „jed“ vyvrátili, kým nie je neskoro. Pozrime sa teda bližšie na to, ako k tomuto „šialenstvu“ prichádza.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tento jav nájdete podrobne popísaný napríklad aj v bestselleri známeho neurovedca, doktora Deana Burnetta – Idiot Brain: what your head is really up to.

Keď je vám teda pri ceste akýmkoľvek dopravným prostriedkom zle, je to preto, že váš mozog „presvedčil“ vaše telo, že je otrávené, a že potrebuje vydáviť škodlivé toxíny. Mozog tento rozkaz telu vyšle, nakoľko sa nechal zmiasť viacerými rozpornými podnetmi, ktoré práve prijíma.

Problémom je totiž to, že hoci sú všetky vaše svaly nehybné, oči mozgu vysielajú signál, že registrujú pohyb okolitých predmetov, no zároveň vysielajú aj ďalší signál, a to síce, že vaše telo sa pritom nehýbe. Začína to byť zamotané, však? Do toho sa však ešte pridajú signály z vnútorného ucha, ktoré hovoria jasnou rečou: hýbete sa.

pexels.com

Teraz sa už pravdepodobne nečudujete tomu, že váš mozog ostane úplne zmätený. Ako vysvetľuje profesor Dean Burnett: „Z evolučného hľadiska je jedinou vecou, ktorá môže spôsobiť to, že každý orgán vyšle do mozgu iný signál buď podanie jedu alebo podanie neurotoxínu. Mozog preto celú situáciu vyhodnotí tak, že vo vašom tele došlo k otrave a môžete prísť o život. Preto sa snaží spraviť všetko preto, aby vyvolal zvracanie.“

Neurovedci upozorňujú taktiež nato, že keď vám býva v aute zle, určite by ste sa nemali snažiť prísť na iné myšlienky čítaním alebo hraním sa s telefónom. Nakoľko by ste sa sústredili na jeden statický bod, celú vec by to ešte zhoršilo. Vnútorné ucho by totiž naďalej vysielalo mozgu signál, že sa hýbete, no tentokrát by to nepotvrdzovali už ani oči, takže mozog by bol zmätený ešte viac a vám by bolo ešte horšie. Preto, ak je vám zle, radšej sa pozerajte von z okna, priamo pred seba.

Aj keď sa teda zdá, že záhada nevoľnosti v dopravných prostriedkoch bola objasnená, lekári zatiaľ nedokážu vysvetliť to, prečo týmto problémom netrpí každý jeden z nás. Rovnako podnetnou otázkou je aj to, prečo príde zle vždy iba spolucestujúcim a nikdy nie vodičovi. Aký je váš názor?

Pozri aj: UŠNÝ ČERV, FALOŠNÉ SPOMIENKY ČI INÉ. TÝMITO 4 SPÔSOBMI SI Z VÁS VÁŠ MOZOG STRIEĽA

psych.sk (Henrieta Balázsová), telegraph
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov