Foto: pixabay.com

Aký je váš tip?

Život každého z nás je iný, pravdou ale je, že isté vzorce života sú veľmi podobné u každého. Vedci sa preto rozhodli bližšie sa pozrieť na to, či je možné určiť priemerný vek, kedy sme v našom živote najmenej spokojní, a tým pádom najnešťastnejší. Dokážete si tipnúť, aký je tento vek?

Článok pokračuje pod videom ↓

Odpoveď prezradil portál Spring, ktorý informoval o jednej veľmi zaujímavej štúdii. Zúčastnili sa jej respondenti z celkovo 160 svetových krajín, takže výsledky môžeme považovať skutočne za relevantné a aplikovateľné aj na oblasť, v ktorej žijeme my. 

Kríza stredného veku nie je mýtus

Určite ste už počuli o kríze stredného veku, ktorá netrápi len mužov, ale aj ženy a charakteristická je pre vek okolo 50-tky. 

Aj tento výskum potvrdil, že nejde o žiaden mýtus ale fakt, nakoľko k “vrcholu nešťastia” u nás dochádza presne okolo 50-tky. 

Ukázalo sa, že ľudia v tomto veku zažívajú najväčšiu úroveň stresu, obáv i hnevu. Toto obdobie trvá cca od 45. do 54. roku života. 

pixabay.com

Po 54. roku sa to ale zlepší

Ako ale štúdia dokázala, dobrou správou je, že v zemepisných šírkach, v ktorých žijeme my, dôjde po preklenutí tohto obdobia k výraznému zlepšeniu a človek pocíti po frustrácii a nešťastí zaslúžený pocit slobody a zadosťučinenia. 

Vedci sa ale domnievajú, že je to spôsobené aj tým, že máme dobre vyvinutý systém zdravotnej starostlivosti, ktorý dokáže problémy spojené so starnutím výrazne zmierniť. Pridáva sa, samozrejme, aj dobrá socio-ekonomická situácia. 

Práve preto môžeme pozorovať, že napríklad v takých afrických krajinách tento vzorec neplatí, a priemerná životná spokojnosť je u Afričanov nízka počas celého ich života. 

Dôležité je mať zmysel života

Autori štúdie zdôrazňujú aj to, že zaujímavým je aj zistenie prepojenia medzi zmyslom života a úmrtnosťou. 

Ukázalo sa totiž, že starí ľudia, ktorí mali nejaký zmysel života, so dožívali oveľa viac rokov ako tí, ktorí tento zmysel postrádali. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov