Foto: Unsplash/Feeh Costa

Ukázalo sa, že zlá pamäť nemusí byť nevyhnutne negatívom.

Krátka pamäť je niečím, čo považujeme za negatívnu vlastnosť, ktorou sa radšej nechválime. Napadlo by vám ale, že všetko môže byť naopak? Práve ľudia s krátkou pamäťou majú totiž jednu obrovskú výhodu, ktorá ani náhodou nie je na zahodenie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o nej napísal portál Spring a ak si už nedokážete spomenúť ani na to, čo ste mali dnes na obed, táto správa vás istotne poteší. 

Život si dokážete vychutnať viac

Zrejme vás to prekvapilo, ale je to skutočne tak. Vedeckému tímu, ktorý sa zaoberal skúmaním pamäte, sa totiž podarilo potvrdiť, že ľudia s horšou pamäťou si môžu vychutnať rovnaké zážitky prakticky viackrát. 

V každodennom živote to znamená, že zatiaľčo ľudí s dobrou pamäťou rýchle omrzí dobrá kniha, dobrá skladba, dobrý film či dokonca nejaké miesto, vy si ich dokážete vychutnávať znova znova.

Photo by Artem Beliaikin from Pexels

Dobrá pamäť vie byť aj na škodu

Zatiaľ čo v niektorých oblastiach života je na nezaplatenie, sú aj také, kde to tak nie je. Viac povedala hlavná autorka štúdie, Dr. Noelle Nelson.

“Ľudia s väčšou kapacitou pamäte si informácie kódujú hlbšie. O veciach, ktoré zažili, si tak pamätajú viac podrobností, kvôli čomu sa nimi môžu skoro presýtiť či unaviť.”

Platí to aj pri hudbe či umení

Vedcom sa podarilo potvrdiť, že tento zaujímavý fenomén platí aj v oblasti hudby či umenia. Vysvetlime si to ale na konkrétnom príklade — tak napríklad, ak sa nejaká pesnička zapáči človeku s krátkou pamäťou, dokáže ju dookola počúvať celé týždne či dokonca mesiace.

Naopak, ak sa nejaká pesnička zapáči človeku so skvelou pamäťou, je veľmi pravdepodobné, že sa mu “opočúva” už po niekoľkých dňoch. To je dôvodom, prečo si títo ľudia tiež len zriedka pozrú 2x ten istý film alebo si prečítajú 2x rovnakú knihu. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov