Ruku na srdce. Koľkým z nás vydrží priateľstvo od škôlkárskych čias až po dospelosť? Podľa psychológov je tento stav v spoločnosti skôr raritou. Vieme, prečo je to tak.

Žijeme v rýchlej dobe. O tom nemáme dôvod pochybovať. Dennodenne stretávame množstvo ľudí, z ktorých sa niektorí „vyvolení“ stanú priateľmi. Avšak podľa odborníkov priateľstvá už nejdú do takej hĺbky, ako to bolo kedysi. Vzťahy ostávajú len na povrchu, pretože na skutočné, hlboké priateľstvo, nemáme chuť ani čas. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Už dávno neostávame žiť v mieste svojho narodenia, ako to bolo v prípade našich prarodičov. Máme možnosť precestovať celý svet, neraz sa kvôli práci či štúdiu presťahujeme aj stovky kilometrov. Vyhovuje nám to. No pre nejedno priateľstvo je to osudová rana pod pás.

Ak sa odsťahujete z rodného mesta či dediny, vaše pevné priateľské putá čoskoro zaniknú. Len máloktorí priatelia si majú čo povedať aj po dlhých mesiacoch odlúčenia, kedy sa ich komunikácia obmedzila len na občasnú správu cez Messenger.

Na vine je spotrebiteľský postoj

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Ak to však vaše priateľstvo vydržalo, môžeme vám tíško závidieť. Ak nie, tak bohužiaľ nie ste žiadnou výnimkou. Omri Gillath, autor knihy zameranej na analýzu priateľstva si myslí, že problémom môže byť aj spôsob, ktorým sa dívame na ľudí.

Neraz ich totiž „povýšime“ na status objektov, ktoré sa nebojíme využiť. Zavoláme im len vtedy, keď nám to vyhovuje, pričom sa bojíme pred nimi vnútorne odhaliť. Všetko považujeme za svoj majetok. Byty, dom, nábytok, moderné technológie. Pomaly sa do tejto kategórie dostávajú aj ľudia, na ktorých by nám malo záležať.

Photo by Sam Manns on Unsplash

Ak sa často sťahujete, začnete mať tendenciu pozerať sa na vzťahy ako na jednorázovú záležitosť. Napriek tomu, že máte okolo seba množstvo ľudí, sa budete cítiť vnútorne sami. No na to, aby priateľstvo skutočne vydržalo, musíte doňho investovať energiu i čas. Možno by stálo za to podstúpiť toto riziko.

Pozri aj: Pomaly sa učím, že rodina nemá s rovnakou krvou nič spoločné. Priateľstvo veľakrát znamená viac

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov