Za všetko si môžeme iba my sami. Aj za náš úspech či neúspech.

Všetci máme nejaké sny. Práve tie nás ťahajú dopredu a kvôli ním sa snažíme prekonať sami seba – nášho úhlavného nepriateľa. Avšak neraz investujeme kopec času, energie či finančných prostriedkov do sna, ktorý sa nám napriek obrovskému úsiliu nedarí dosiahnuť. Vieme, aké sú tie najčastejšie príčiny nášho neúspechu.

Článok pokračuje pod videom ↓

V prvom rade vinníka nehľadajte vôkol seba. Ak ho chcete vidieť, pozrite sa do zrkadla. To my sami určujeme, čo sa stane s naším životom. Ak sa aj vám vyhýba úspech, skúste sa pozrieť, či nerobíte niektorú z týchto ôsmych chýb:

#1 Nereálne sny

Photo by Bruce Christianson on Unsplash

Je váš sen reálny? To je tá základná otázka, na ktorú by ste si mali odpovedať. Čestne a úprimne. Ak sa chcete stať svetoznámou speváčkou, a to napriek tomu, že neviete zaspievať ani Kohútika jarabého, je najvyšší čas zmeniť svoj sen. Zamerajte sa na niečo, čo je v súlade s vašimi kvalitami.

#2 Nesústredíte sa na svoje ciele

Photo by Denys Nevozhai on Unsplash

Ak chcete niečo dosiahnuť, musíte začať naozaj makať. Práve teraz. Neodkladať veci na zajtra. Cesta k úspechu vedie malými krokmi. Odpíšte konečne na mail, ktorý vám nedá spávať už niekoľko dní. Prihláste sa na kurz cudzieho jazyka, no najmä sa nerozptyľujte aktivitami, ktoré vám zbytočne požierajú drahocenný čas.

#3 Robíte milión vecí

Photo by Taras Shypka on Unsplash

Ak sa pre niečo rozhodnete, urobte všetko preto, aby ste to dosiahli. Niektorí ľudia však už pri prvom neúspechu menia „zástavu“. Rozbiehajú viacero vecí, trieštia svoju pozornosť. To však vedie iba k jednému. Nič nebudú robiť na 100 percent, čo sa im skôr či neskôr určite vypomstí.

#4 Neviete si priznať svoje zlyhanie

Photo by Joshua Earle on Unsplash

Ak ste niečo pokašľali, priznajte to. Je to znak zrelosti. Nemusíte byť neomylní. Človek sa predsa učí aj na vlastných chybách.

#5 Chýba vám podpora od okolia

Photo by Helena Lopes on Unsplash

Všetci žijeme v spoločnosti. Nikto z nás nie je pustým ostrovom. Ak niekoho milujete, skúste ho podporiť v jeho snoch. Aj keď sa vám zdajú bláznivé a nezmyselné. Ak dokážeme podporiť milovaného človeka, on na oplátku dokáže podporiť nás. A s podporou predsa len ide všetko ľahšie.

#6 Príliš sa zaoberáte minulosťou

Photo by Jeremy Yap on Unsplash

Nemá zmysel sa neustále vŕtať v minulosti, ktorú dnes už neviete zmeniť. Niečo sa stalo. Každému z nás. Z minulosti sme si vzali cenné ponaučenie, no nemá zmysel opäť za ňu platiť. Čo bolo, bolo. Dôležitejšia je však prítomnosť. Práve z nej sa bude vyvíjať naša budúcnosť.

#7 Neustále hľadáte vinníka

Photo by Francisco Gonzalez on Unsplash

Za svoj neúspech odsudzujete všetkých navôkol. Možno aj učiteľku z materskej školy. Netreba však hľadať vinníka. Všetko, čo ste zažili, bola skúsenosť. Nedovoľte však, aby sa vám stala prekážkou v úspechu.

#8 Príliš sa fixujete na minulé zlyhania

Photo by Makhmutova Dina on Unsplash

Predchádzajúce zlyhania nemusia byť prekážkou. Môžu sa stať výzvou, ktorú stojí za to prekonať. Veď aj Stephena Kinga, majstra hororových príbehov, vydavateľstvá odmietli 30-krát. Dnes však jeho meno pozná takmer každý. Preto sa nikdy, naozaj nikdy netreba vzdávať.

Pozri aj: 10 krutých právd o úspechu, ktoré nikto nechce počuť. Zabudnite na to, že to bude jednoduché

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov