Foto: Photo by Jenny Hill on Unsplash

Mozog sa dá naozaj “rozbehať”.

O tom, že beh má priam úžasné účinky na naše telo i na naše zdravie, ste už určite počuli. Vedeli ste však, že beh vplýva aj na náš mozog, a to veľmi výrazne? Ak už behu holdujete, nasledovných 10 faktov vás určite poteší. Ak ešte nie, možno vás presvedčia o tom, aby ste si túto skvelú aktivitu zaradili do svojho denného harmonogramu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vplyv behu na náš mozog skvele popísal portál The Minds Journal. 

#1 Beh nám pomáha lepšie spracovávať informácie. Výsledky jednej štúdie ukázali, že na lepšie usporiadanie prijatých informácií vám postačí len 30 minút behu. 

#2 Beh je skvelou prevenciou voči depresii. Ukázalo sa totiž, že prekvapivým účinkom pravidelného behu je aj to, že vďaka nemu oveľa menej premýšľame nad vecami z minulosti, ktoré aj tak nemôžeme zmeniť, či nad najhoršími možnými scenármi typu “čo by sa mohlo stať”, ktoré sú častým spúšťačom depresie. 

#3 Beh zvyšuje sebavedomie. Každý odbehnutý kilometer vás robí silnejším a máte vďaka nemu lepšiu postavu, vďaka čomu vaše sebavedomie skutočne porastie. 

#4 Rýchly beh vám pomôže v prípade, ak potrebujete svoju myseľ zamerať na riešenie nejakého problému.

#5 Pri behu vznikajú v mozgu nové neuróny. Karen Postal, prezidentka American Academy of Clinical Neuropsychology, je dokonca presvedčená o tom, že beh je jedinou aktivitou, pri ktorej sa tak deje. 

Photo by Nathalie Désirée Mottet on Unsplash

#6 Beh vám pomáha vysporiadať sa s negatívnymi emóciami. Je dokázané, že urýchľuje emocionálne zotavenie sa a zvyšuje emocionálnu flexibilitu. 

#7 Pravidelný beh vám pomôže odstrániť problémy so sústredením sa. Ak teda vaša myseľ pri práci neustále niekam odbieha, beh je skvelým riešením. 

#8 Beh je skvelým bojovníkom proti stresu. Znižuje totiž hladiny stresových hormónov v našom tele (kortizol a adrenalín). 

#9 Beh vám pomôže aj pri problémoch so spánkom. Viacero štúdií dokázalo, že pravidelný beh zlepšil kvalitu spánku a pomohol odstrániť aj nespavosť. 

#10 Beh podporuje kreativitu. Dokázalo sa totiž, že počas behu ustupujú všetky vedomé i podvedomé mozgové procesy do úzadia, a naša myseľ sa tak dostáva do kreatívneho stavu. Svoju úlohu pri tom samozrejme zohrávajú aj hormóny šťastia – endorfíny. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov