Aj keď nie ste ukážkovým priateľom, nezúfajte. Všetko sa dá vylepšiť, ak chcete.

V priebehu vážho života začne a skončí mnoho priateľstiev. Existujú však rôzne druhy priateľov – starí priatelia, ktorí boli súčasťou vážho života už takmer od základnej školy, kolegovia a spolupracovníci, s ktorými ste v dennom kontakte, priatelia, ktorí sú vám úplne ako rodina, ale sú aj priatelia, ktorí pre vás nie sú nič iné, než známi. Títo všetci sú vaši priatelia, ale rovnako ste priateľom aj vy im. A práve preto by ste sa mali usilovať, aby ste boli tým najlepším možným kamarátom pre ľudí, ktorí sú tu pre vás, ktorí vás majú radi, a taktiež, ktorých máte radi vy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Počúvajte

Je veľmi znepokojujúce, keď niekto vám blízky vôbec nepočúva, čo sa mu snažíte povedať. Takže tohto zlozvyku by ste sa mali vzdať aj vy. Počúvanie je spoločným znakom zdravých vzťahov. Vypočujte si svojho priateľa a dajte mu tak najavo, že vám na ňom záleží.

Tajomstvá si nechajte pre seba

Jedná z najväčších zrád v živote je tá, keď zistíme, že priateľ, ktorému naplno dôverujeme, zdieľa naše súkromné informácie a tajomstvá s ostatnými. Aj keď je niekedy ťažké potlačiť túžbu vyzradiť pikošky aj ostatným, tajomstvá si radšej vždy nechajte pre seba.

unsplash.com

Buďte empatickí

Ďalším spôsobom, ako sa stať pre ostatných lepším priateľom, je byť empatický. Empatia vám umožňuje, aby ste sa so svojím priateľom skutočne spojili a pochopili, čím si prechádza alebo ako sa cíti.

Nájdite si na nich čas

Vraví sa, že čas je najlepší darček, pretože ak niekomu darujete čas, darujete mu kus života, ktorý sa už nedá vrátiť späť. A preto aj silné priateľstvá si vyžadujú svoj čas. Aj keď ste veľakrát zaneprázdnení a máte povinností vyše hlavy, vždy by ste si mali nájsť aspoň niekoľko minút na spoločnú kávu.

Prejavte vďačnosť

Vaši priatelia pre vás pravdepodobne znamenajú veľa. Už len preto by ste nemali zabudnúť im ukázať, aké je to pre vás dôležité. Ľudia si pamätajú, ako sa pri vás cítia a ak sa budú cítiť dobre, potom budete mať aj dobré priateľstvo.

Neohovárajte ich

Možno je to pre niekoho jasné ako facka, no iným to treba pripomenúť. Priateľ je niekto, na koho sa môžete spoľahnúť a niekto, pri kom si môžete byť istý, že vás nezradí. Neohovárajte ich teda za ich chrbtom. Nie je na tom žiadna pozitívna vec, iba samé negatívne.

unsplash.com

Povzbudzujte a podporujte ich

Priatelia sú tu od toho, aby vás podporili aj v časoch, keď vy sami budete o sebe pochybovať. Dajte im vedieť, že ste tu vždy pre nich.

Naučte sa hovoriť „prepáč“

Aj medzi tými najlepšími vzťahmi sa raz za čas stane, že sa ľudia pohádajú. Nebojte sa však prevziať zodpovednosť za svoje chyby a pridajte si slovíčko „prepáč“ do slovníka. Úprimné ospravedlnenie. Je lepší spôsob, ako preukázať človeku, že vám na ňom záleží?

Žite v prítomnosti

V dnešnej dobe dokáže rozptýliť našu pozornosť kadečo. Napríklad mobilný telefón plný aplikácii, ktoré je ťažké pustiť z ruky. Keď budete nabudúce so svojím priateľom, skúste ho radšej odložiť stranou a žiť pre prítomnosť.

unsplash.com

Pozri aj: Otvorený list najlepšiemu priateľovi

thelist
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov