Foto: Photo by Craig Adderley from Pexels

Citlivejší muži asi nebudú s výsledkami tohto výskumu súhlasiť.

Ženy sú z Venuše a muži z Marsu. Toto ste už pravdepodobne počuli veľakrát a s najväčšou pravdepodobnosťou sa vám to už mnohokrát potvrdilo aj v reálnom živote. Muži a ženy rozmýšľajú jednoducho úplne inak a jedným z dôvodov je aj to, že ich mozog funguje naozaj inak.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo si myslíte, potrebujú viac spánku muži alebo ženy? Správnou odpoveďou je, že viac si potrebujú pospať ženy. Dôvod sa však dotkne mnohých citlivejších mužov – veda totiž dokázala, že zvýšená potreba spánku u žien je spôsobená tým, že ich mozog je viac unavený, nakoľko ho používajú viac ako muži. 

Vysvetľuje to Jim Horne, neurológ špecializujúci sa na spánok a riaditeľ Centra pre výskum spánku na Loughborough University. Tvrdí, vysvetlenie spočíva v multitaskingu. Ženy s ním totižto problém nemajú a narozdiel od mužov dokážu robiť aj viac vecí naraz. Problémom však je, že multitasking spotrebováva priveľa mentálnej kapacity, mozog sa tak vyčerpá viac a na svoju regeneráciu preto potrebuje viac spánku. 

Foto: Photo by bruce mars from Pexels

Ako ďalej dodáva profesor Horne: “Mozog žien je tiež zložitejší než mozog mužov, preto je ich potreba spánku o niečo vyššia. Rozdiel je však samozrejme aj medzi jednotlivými mužmi – vyššiu potrebu regenerácie mozgu má muž, ktorý má prácu, v ktorej musí počas dňa spraviť veľa rozhodnutí. Aj takýto muž však potrebuje o niečo menej spánku ako žena.”

Ako sa však vedcom podarilo dokázať, rozdiel nie je až taký veľký, v priemere si ženy potrebujú pospať len o 20 minút viac než muži. 

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov