Autor fotky: Yaroslava Borz na Pexels

Tiež si bez kávy nedokážete predstaviť svoj život?

Káva je nápojom, bez ktorého si mnohí z nás nedokážu predstaviť ani len jediný deň. Pomáha nám ráno prebudiť sa, následne nám cez deň pomáha udržať si pozornosť, socializujeme sa pri nej pri popíjaní s priateľmi či kolegami a radi si ju doprajeme aj počas chvíľ oddychu a relaxu. Viackrát ste sa ale už možno stretli s informáciou, že káva môže spôsobiť úzkosť či dokonca depresiu. Ako to teda naozaj je?

Článok pokračuje pod videom ↓

Bližšie sa na to pozrel portál Lifehack. 

Káva a depresia

Čo sa týka prepojenia kávy a depresie, na základe vedeckých štúdií môžeme povedať, že káva v tejto súvislosti nebezpečná nie je – práve naopak. 

Ukázalo sa dokonca, že káva pôsobí proti depresii preventívne a navyše znižuje mieru samovražedného správania. 

Zároveň ale treba dodať, že len piť kávu samozrejme nestačí – všetko záleží aj od celkového životného štýlu. 

Unsplash/Nathan Dumlao

Káva a úzkosť

Čo sa týka prepojenia kávy a úzkosti, toto je už horšie a výsledky nie sú ani zďaleka také priaznivé ako pri pôsobení kávy na depresiu.

Štúdie totiž ukázali, že ak prijmeme viac ako 400 mg kofeínu denne (4-5 šálok), môže to viesť k príznakom úzkosti akými sú nepokoj, nervozita či problémy so spánkom. 

Kľúčovým ale je, že rizikové je to predovšetkým pre ľudí, ktorí už úzkosťou trpia alebo na ňu majú nábeh. Ak tento predpoklad nemáte, pitie kávy obmedzovať nemusíte.

Je teda pitie kávy bezpečné?

Vo všeobecnosti by sme mohli zhodnotiť, že benefity pitia kávy prevažujú nad akýmikoľvek rizikami – samozrejme v prípade, ak kávu konzumujeme v rozumnom množstve. 

Množstvo kávy, ktoré vypijeme a jej účinky sa ale značne líšia v závislosti od mnohých faktorov. To, ako na nás vplýva, si teda musí odpozorovať každý sám. V prípade, že vás trápi úzkosť, je ale určite vhodné jej príjem zredukovať. 

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov