Foto: Image by inna mikitas from Pixabay

O niektorých z nich ste doteraz možno nevedeli.

Ako sa už v mnohých výskumoch a štúdiách potvrdilo, sex s niekým, koho ľúbite, má množstvo zdravotných i psychických benefitov. Pravidelná sexuálna aktivita je preto niečím, čo môže vaše zdravie radikálne zlepšiť.

Článok pokračuje pod videom ↓

O 7 najväčších zdravotných benefitoch sexu napísal viac portál Your Tango. 

#1 Je dobrý pre vaše srdce

Aktívny sexuálny život má priaznivý vplyv aj na váš kardiovaskulárny systém. Pri sexe sa totiž zvyšuje srdcová frekvencia, čo má na organizmus podobný účinok ako kardio cvičenie – teda zlepšuje sa krvný obeh a znižuje sa pravdepodobnosť infarktu. 

#2 Budete vďaka nemu lepšie spať

Po sexe totiž dochádza k uvoľneniu svalov a ich napätia. Takáto svalová relaxácia následne vedie k lepšiemu, hlbšiemu a rýchlejšiemu spánku. 

#3 Pomôže vám s bolesťami

Ak vás trápi nejaká bolesť, sex ju môže zredukovať. Počas neho sa totiž do tela vyplavuje obrovské množstvo endorfínov, čo pôsobí ako prirodzené analgetikum. 

Image by press 👍 and ⭐ from Pixabay

#4 Podporí váš imunitný systém

Vitamín C či D sú skvelé, no sex je ešte lepší. Štúdia vykonaná na Wilkes University in Pennsylvania totiž dokázala, že páry, ktoré majú sex aspoň 2x do týždňa, majú imunitu silnejšiu až o 30 %. 

#5 Spaľuje kalórie

Ako sme už spomínali, sex sa dá prirovnať ku kardio cvičeniu. Nielenže pri ňom spaľujete kalórie, ale aj premieňate tuk na svalstvo. Počas jedného pohlavného styku môžete spáliť až 200 kalórií, čo sa rovná približne polhodine strávenej na bežeckom páse. 

#6 Redukuje stres, úzkosť a depresiu

Sex však nemá vplyv len na fyzické, ale aj na psychické zdravie. Už spomínané endorfíny sa starajú o výrazné zníženie hladiny stresu, no dokázalo sa aj to, že aktívny sexuálny život pomáha redukovať úzkosť i depresiu (tú zas vďaka produkcii dopamínu).

#7 Naštartuje vašu kreativitu

Faktom je aj to, že sexuálne uspokojenie váš mozog poriadne naštartuje a zlepší vaše kognitívne funkcie. Vaša myseľ sa tak stane aktívnejšou, a kreatívne nápady budú prichádzať samé. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov