Každý z nás má občas pocit, že nevie, kým vlastne je, čo chce od života a o čo tu vlastne ide. Je to normálne – krízy sú prirodzenou súčasťou života a posúvajú nás ďalej. Keby nebolo krízy, nebolo by ani zmeny.

Isteže, prechádzať si takýmto obdobím nie je nič príjemné. V hlave máte množstvo nezodpovedaných otázok, na ktoré je ťažké nájsť odpoveď, neviete čo chcete a máte pocit, že strácate pevnú pôdu pod nohami. No aj toto ťažké obdobie raz skončí a vy z neho môžete vyjsť o niečo silnejší, istejší a lepší. Dôležité je ísť ďalej. No a ako takú krízu rozpoznať od dní, ktoré sú jednoducho zlé?

Článok pokračuje pod videom ↓

Pomôže vám týchto 5 znakov…

Emocionálna labilita

Nemusia to byť výkyvy emócií pripomínajúce dospievajúceho pubertiaka, aby ste u seba mohli konštatovať väčšiu labilitu. Striedanie nálad môže prebiehať počas niekoľkých týždňov a tieto výkyvy si môžete všimnúť len s odstupom času. Na jednej strane to môže byť úzkosť a depresia, pretože strácate vieru v seba samých, na druhej strane vás môžu rýchle riešenia a úspechy nadchnúť natoľko, že budete sršať priam euforickou radosťou. Aj to patrí k rastu.

Unsplash.com/Krishh

Telesné zmeny

Možno sa vám zle spí, alebo sa spánku, naopak, neviete nabažiť. Možno máte väčšiu alebo menšiu chuť do jedla, než ste zvyknutí. Pocit oslabenia, bolesti v krku či chrbtici… Nepripomína vám to niečo? Je to ako keď sme boli mladší a rástli sme. Keď máte pocit, že sa s vaším telom niečo deje, nemusíte sa hneď obávať choroby, môže to byť znak niečoho iného – toho, že sa meníte.

Túžba po stabilite

Obdobie krízy je obdobím veľkých výkyvov; raz ste hore, raz dole. Funguje to tak aj v bežnom živote, no tam to vieme ľahšie ustáť, ako keď musíme čeliť takejto výzve. Preto ešte viac túžime po rovnováhe. Často máme strach z toho, čo je pred nami a najradšej by sme sa niekam skryli, len aby sme mali pokoj a nemuseli nič riešiť. Odpovede na otázky by sme chceli čím skôr a preto je ťažké čakať. No práve v čakaní je spôsob, ako sa k stabilite dopracovať. Musíme zatnúť zuby a prečkať krízu, po ktorej sa nám veci ako svet či my sami budú zdať o niečo krajšie a zmysluplnejšie.

Unsplash.com/Soroush Karimi

Ľútosť

Keď sme v období krízy, väčšinou bilancujeme. Obzeráme sa späť na svoj život a hodnotíme to, čo sa nám podarilo aj to, čo nám nevyšlo. Neraz nám môže prísť ľúto za šancami a rokmi, ktoré sme premárnili, za ľuďmi, ktorých sme stratili a za tým, že sme sa tak málo snažili byť lepší. Možno vás tento smútok zväzuje a ubíja, no nechajte, nech prebolí, aby ste sa vďaka nemu mohli stať lepšími a silnejšími ľuďmi, ktorí si budú viac vážiť to, čo im život ponúka.

Pochybnosti

S ľútosťou často prichádza aj pochybnosť. Ak sa chceme posunúť ďalej, musíme prehodnotiť to, čo je pre nás v živote naozaj dôležité a čo je, naopak, bezcenné. Niektorých vecí sa musíme vzdať, hoci nechtiac, lebo nás brzdia v tom, aby sme ďalej rástli. Iné sú skrátka len stratou času, na ktorú sme si zvykli. Ďalšie sa nám veľmi nepáčia, no kdesi vo vnútri cítime, že práve ony nás môžu posunúť ďalej. Keď budete prehodnocovať svoje hodnoty a priority, nemyslite si, že to zvládnete za jeden večer. Budete si musieť prejsť aj tým, že budete so sebou samým vyjednávať, robiť kompromisy a niekedy čakať až do poslednej chvíle, aby ste sa niečoho vzdali a do niečoho iného sa pustili. No pamätajte, že tam, kde sa jedny dvere zavrú, iné sa otvoria…

Unsplash.com/Luis A. Orellana

Obdobie krízy nie je nič príjemné, spája sa s neistotou, strachom a obavami z budúcnosti. No pamätajte, že len vďaka takýmto okamihom sa meníme a stávame sa niekým iným a lepším. Je to výzva, aby sme v niečom dospeli a posunuli sa ďalej. Až keď si tým prejdete, pochopíte, prečo sa kríze oplatilo čeliť. Takže ak ste v tom až po uši, nezastavujte sa a choďte ďalej, raz to prejde.

Pozri aj: Depresia u mužov a depresia u žien sa v príznakoch líši. Toto je 5 symptómov, ktoré sú u mužov iné

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov