…a je naozaj nevyhnutné poznať ich.

Možno vás to prekvapí, no príznaky depresie u mužov a u žien sú veľakrát mierne odlišné. Problémom je, že o týchto rozdieloch sa hovorí naozaj málo a muža trpiaceho depresiou preto často považujeme za “len smutného” alebo „len vyčerpaného”. Alarmujúce však je, že podľa štatistických údajov je riziko spáchania samovraždy u mužov až 4x vyššie, než u žien. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Z toho dôvodu je priam nevyhnutné vedieť, že depresia u mužov sa veľakrát prejavuje aj takto.

#1 Hnev a agresivita

Je to dané evolúciou a génmi a je to jednoducho holý fakt – muži sú prirodzene tým viac agresívnejším pohlavím. Agresivita sa u nich veľakrát prebúdza paradoxne práve vtedy, keď sa cítia byť najviac zraniteľnými, a preto keď si muž myslí, že je “slabý”, keď podľahol depresii (čo však, samozrejme, nie je pravda), svoj pocit bezmocnosti si môže kompenzovať práve hnevom či neprimeranou agresiou. Ide však o fakt, ktorý si veľakrát neuvedomujú nielen najbližší dotyčného, ale dokonca ani samotní lekári.

pexels.com

#2 Problémy v sexuálnom živote

Táto problematika je mimoriadne citlivou pre obe pohlavia, no predsa len o niečo viac sa vie možno dotknúť práve mužov. Problémom je, že ako antidepresíva, tak aj samotná depresia spôsobujú problémy v sexuálnom živote – či už ide o nechuť k akejkoľvek sexuálnej aktivite či o neschopnosť dostať sa k nej. Toto však spôsobuje, že muž sa môže cítiť ešte horšie a jeho depresia sa ešte viac prehlbuje, čím sa dostáva do nepríjemného začarovaného kruhu.

#3 Vystavovanie sa riziku

Keď muži nevedia, ako sa s príznakmi depresie vyrovnať, veľakrát sa uchyľujú k rizikovému správaniu, ktorým sa zámerne dostávajú do situácií, ktorými si zdvíhajú adrenalín. Najčastejšie ide napríklad o rýchlu jazdu, vyvolávanie bitiek, šoférovanie pod vplyvom alkoholu, gamblerstvo či iné.

#4 Návykové látky

Muži sa pod vplyvom depresie snažia svoj smútok veľakrát utopiť v alkohole či v drogách, a to častejšie, než ženy. Tieto návykové látky samozrejme poskytujú krátkodobý pocit úľavy, no jedným dychom je zároveň potrebné dodať, že po vytriezvení býva všetko ešte horšie a za ďalšie – alkohol či drogy depresiu nielenže zhoršújú, ale spôsobujú aj ďalšie zdravotné problémy.

pexels.com

#5 Izolácia

Je všeobecne známe a nie je na tom nič zlé, že väčšina mužov by si za schopnosť vyjadriť svoje pocity nezaslúžila práve zlatú medailu. Pri depresii to však môže byť problémom – keď muž nedokáže vyjadriť, čo práve prežíva a sám je z týchto pocitov zmätený, od svojej rodiny, priateľov či kolegov sa radšej začne izolovať, než by sa im mal snažiť vysvetliť, že niečo nie je v poriadku.

Ak si na komkoľvek zo svojich blízkych všimnete ktorýkoľvek z týchto znakov, skúste dať dotyčnému nejak najavo, že kedykoľvek bude potrebovať pomoc, ste tu preňho. Aj malé gesto môže niekedy človeku zachrániť celý život…

Pozri aj: 7 vecí, ktoré by ľudia trpiaci úzkosťou či depresiou povedali, ak by ich niekto počúval

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov