Vedeli ste, že tvorcovia Shreka čerpali z reálnej predlohy? Bol ním zápasník Maurice Tillet, ktorý rozhodne nepatril medzi hlupákov.

Inakosť sa bohužiaľ nenosí. Je to tak v súčasnosti a ani v prvej polovici 20. storočia to nebolo inak. Maurice Tillet, muž, ktorý nápadne pripomína obľúbenú animovanú postavičku Shreka, to rozhodne nemal na ružiach ustlané. Bol iný. Zo šedého priemeru obyčajných ľudí sa však našťastie nelíšil len výzorom, ale i svojou genialitou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno ste o ňom doposiaľ nepočuli, ale Muarice Tillet je rozhodne človek, ktorý stojí za zmienku. Narodil sa v dobe, ktorá bola menej tolerantná ako tá dnešná, ktorá sa aspoň ako tak snaží stierať hranice inakosti. Narodil sa v St. Peterburgu v roku 1903 francúzskym rodičom a bol géniom. Ľudia si ho však skôr zaškatuľkovali ako masu svalov, ktorá sa dá využiť len na zápasy. Napriek enormnému záujmu médií a divákov však tento sympatický pán trpel samotou.

Chcel sa stať právnikom

By Associated Press – „Wire Photo Shows Neanderthal Man of Legendary Times Has His Human Prototype Today

Mauricius sa síce údajne narodil v roku 1903 v St. Peterburgu, no o tejto skutočnosti neexistuje žiaden dôkaz. Nie je to až aké prekvapujúce, na prelome 19. a 20. storočia sa tak nedbalo na byrokraciu ako dnes. Jeho mama sa po smrti Mauriciovho otca presťahovala do Moskvy, kde vyučovala francúzštinu na katolíckej škole. Práve tam malý chlapec prejavil veľké nadanie na jazyky.

Dovtedy Mauricius vyzeral celkom „štandardne“. Až v 17 rokoch začal neprimerane rásť.  Lekári si najprv mysleli, že má nádor na hypofýze, až o dva roky neskôr prišli na to, čo je príčinou chlapcovho rastu. Matka však naďalej dbala o rozvíjanie intelektu svojho syna a zapísala ho na univerzitu v Toulouse. Právo však nedokončil kvôli chorobe. Hlas mu zhrubol tak neskutočne, že sa rozhodol vzdať právnickej kariéry.

Hovoril 14 jazykmi a vynikal inteligenciou

Za Mauriciovým netypickým vzhľadom stála hormonálna porucha, tzv. akromegália. Dochádza pri nej k nadprodukcii rastového hormónu somatotropínu v hypofýze, pričom postihnutý jedinec neprestáva rásť ani v dospelosti. Rastú mu najmä koncové časti tela, uši, nos, a tak neraz svojím nezvyčajným vzhľadom púta pozornosť okolia. Presne to sa stalo Mauriciovi osudným.

Vraví sa, že sa chcel stať básnikom, mal krásny vnútorný svet a plynule ovládal 14 jazykov, čo dokáže málokto z nás. O tom, ako vnímal sám seba, hovorí tento citát:

Keby som mal peknú tvár, mohol by som byť vynikajúcim právnikom. Takto som úplne na nič.

A tak mladý Mauricius vstúpil k francúzskemu námorníctvu. Tam strávil niekoľko rokov ako inžinier, no to ho vôbec nebavilo. Na sebavedomí mu rozhodne nepridával ani fakt, že ho prezývali najškaredším mužom na svete.

Od roku 1937 sa však pred ním otvorila kariéra, o ktorej rozhodne ani len nesníval. Začal profesionálne zápasiť vo wrestlingu, pričom ocenenia na seba nenechali dlho čakať. Tento „francúzsky anjel“ ľudí priam doslova hypnotizoval. Na jeho predstavenia sa prišlo pozrieť niekedy aj viac ako 30-tisíc divákov.

Napriek obrovskej sláve však Mauricius, veľký dobrák, cítil osamelosť. Vedel, že sláva celého sveta mu nezaručí lásku a pokoj v duši.

Zomrel sám ako prst

Maurice Tillet, 1946 U.S. citizen
Napriek samote sa snažil tento „malý obor“ všade šíriť dobrú náladu. Meral len 1,70 metra, no vážil úctyhodných 122 kilogramov. Zomrel 23. septembra v roku 1954 v Chicagu, pričom pred smrťou dal súhlas s tým, aby vytvorili posmrtnú masku jeho podobizne.

Práve tento človek s neskutočným vnútrom inšpiroval tvorcov milovaného Shreka. Preto keď sa nabudúce budete dívať na túto animovanú rozprávku, skúste si spomenúť na tohto dobráka, ktorý až príliš dobre vedel, že výzor predsa nie je všetko, čo môžeme svetu ponúknuť.

Pozri aj: Viktor z Aveyronu: Unikátny prípad vlčieho dieťaťa z 19. storočia, ktorého vychovali zvieratá a príroda

deathmaskofmauricetillet-theangel, thehumanmarvels
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov