Bolesť je len dočasná a čoskoro prejde.

Ste zranení. Možno ste si práve prešli rozchodom s niekým, o kom ste si mysleli, že bude vašou životnou láskou. Možno ste sa veľmi pohádali s blízkym priateľom a on už ďalej nie je vo vašom živote. Možno máte pocit, že ťarcha celého sveta je teraz na vašich ramenách. Možno máte v sebe toľko bolesti, až si myslíte, že to nedokážete uniesť. Ale pamätajte si, že všetky rany sa raz zahoja a aj vy raz budete úplne zahojení a silnejší, než kedykoľvek predtým.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo by ste ešte mali vedieť v rámci vášho procesu hojenia?

#1 Aj keď si prechádzate peklom, to ešte neznamená, že už nikdy sa nebudete usmievať

Bolesť je len dočasná. Skôr či neskôr prejde a vy opäť budete mať na perách úsmev. Pripomeňte si to predtým, než sa rozhodnete úplne sa vzdať a vyhlásiť, že už nikdy nebudete ako predtým – možno budete iný, ale jedine ak lepší a silnejší.

#2 Odpustite v prvom rade sebe

Odpustite si za všetky preplakané noci. Za všetky zjedené krabice zmrzliny. Za všetky udalosti a večierky, ktoré ste kvôli tomu zmeškali. To nevadí, museli ste to urobiť. Každý je len človek a má plné právo na to byť zranený. Odpustenie sebe samému je prvý krok v procese hojenia.

#3 Nie každý človek má zostať v našom živote

Je jedno, či sa jedná o partnera alebo „iba“ o kamaráta. Nie každý jeden človek, ktorý skríži našu cestu životom, v ňom má aj ostať. A čím skôr to pochopíte, tým lepšie.

unsplash.com

#4 Nechajte, nech vás vaša bolesť naučí, ako byť silný

Využite všetku zlosť, ktorú v sebe máte a využite ju vo váš prospech. Buďte silnejší, krajší, sebavedomejší ako kedykoľvek predtým. Buďte nezastaviteľní.

#5 Neodmietajte pomoc – aj keď vám ľudia reálne pomôcť nemôžu, milé slová vždy potešia

Aj keď nikto ani netuší, čím si prechádzate, neodháňajte od seba tých, ktorým na vás záleží. Neodstrihnite zo svojho života úplne všetkých. Možno vám nepomôžu – pretože to musíte urobiť len vy sami, ale ich povzbudzujúce slová vás aspoň môžu potešiť.

#6 Prestaňte dúfať v to, že niekto vytvorí stroj času

Čas sa už nedá vrátiť. Čo sa stalo, stalo sa. To už nijak neovplyvníte. Ale budúcnosť, tú ovplyvniť ešte môžete. Zamerajte sa radšej na to, čo bude, nie na to, čo už bolo.

#7 Potom odpustite aj ostatným

Keď ste už odpustili sebe a pohli sa z minulosti, musíte sa naučiť odpustiť aj ostatným. Nech už vás zranili akokoľvek silno a hlboko, nech už vám urobili čokoľvek, nájdite spôsob, ako im odpustiť. Ako im reálne odpustiť. A uvidíte, že tá ťažoba na vašej hrudi razom zmizne.

#8 Pripomeňte si, že ste silnejší, než si myslíte

Ste silnejší, než si myslíte. Nedeje sa vám nič, čo by ste nezvládli. Nech je to akokoľvek ťažké, vy to zvládnete. A to je to hlavné.

unsplash.com

Pozri aj: Možno ste sa z toho ešte nedostali. Toto je 8 dôkazov toho, že stále prežívate traumu po toxickom vzťahu

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov