Zažívate aj vy traumu po rozchode toxického vzťahu? Tieto signály vám napovedia, že áno.

Je normálne, že sa po ukončení naozaj zlého vzťahu cítime všelijako. Najprv je to len plač a nariekanie, neskôr precitnutie do reality a úľava z toho, že sme konečne z toho hrozného vzťahu vonku. Všetko však môže byť ešte o niečo komplikovanejšie, keď sme sa práve dostali z toxického vzťahu, kde sa možno vyskytovalo násilie, slovné či fyzické napádanie a osočovanie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak máte niektoré z týchto príznakov, potom aj vy zažívate niečo, čo odborníci nazývajú „porozchodová trauma“. Nebojte sa však, všetko zlé pominie a dobré dni na vás už čakajú.

#1 Bojíte sa ľuďom znova otvoriť

Je jasné, že máte strach. Máte strach z toho, že znovu sa niekomu otvoríte, ukážete mu vašu dušu a nakoniec sa z toho človeka vykľuje niekto úplne iný. Doprajte si čas a neunáhlite sa s dôverou – pretože je to niečo, čo sa získava naozaj ťažko.

#2 Cítite sa zbytočne a nesebavedomo

Ocitnúť sa v toxickom vzťahu dá zabrať aj vášmu sebavedomiu. A ako výsledok sa cítite zbytočne, zničene a vaša niekdajšia dôvera v seba samého je dávno preč.

#3 Najskôr cítite úľavu, potom vinu

Keď sa toxický vzťah skončí, najskôr máte pocit, akoby ste mu konečne „unikli“. Potom však prichádza pocit viny z toho, či ste urobili dobre, že ste odišli. Nech vás takéto myšlienky už netrápia, odchod z toxického vzťahu bol vždy tým najlepším riešením, aké ste mohli urobiť.

unsplash.com

#4 Cítite sa osamelo a izolovane

Jasné, že máte odteraz pred ľuďmi rešpekt a nedôverujete im v takej miere, ako predtým. Je to úplne normálne. Doprajte si čas na zotavenie, ale nezabúdajte, že raz budete z tej svojej ulity musieť vyliezť.

#5 Máte tendenciu vyhľadať ďalší toxický vzťah

Ak ste si ten čas na zotavenie a zahojenie boľavých rán nedopriali, potom môžete mať tendenciu bezhlavo sa vrhnúť do nového vzťahu. A nie je žiadnym prekvapením, že podľa odborníkov to bude na mnoho percent opäť toxický vzťah. Ešte raz, po rozchode počkajte, nadobudnite stratenú silu a sebavedomie, spoznajte bližšie samých seba – opäť si vytvorte vzťah k sebe a až potom začnite riešiť nové vzťahy s ostatnými.

#6 Za všetko sa ospravedlňujete

Je dôležité si uvedomiť, že nie všetky veci sveta sú vo vašej réžii. Nedokážete ovplyvniť všetko. Rovnako tak aj to, čo sa vám vo vzťahu stalo, nie je vaša vina. Nemusíte sa za nič hanbiť a už vôbec nie ospravedlňovať sa. Využite tú bolesť zo zlých dní, aby vás premenila na ešte silnejšiu osobu.

#7 Mávate zlé sny

Nielenže všetky myšlienky sa vám okolo toho točia počas dňa, vaša hlava s tým podvedome pracuje aj v noci. Zlé sny či nočné mory môžu byť tiež výsledkom toxického vzťahu, ktorým ste si prešli.

#8 Bojíte sa na to všetko zabudnúť

Tak radi by ste konečne tú kapitolu uzavreli – raz a navždy, ale bojíte sa, pretože si myslíte, že už si nezaslúžite byť šťastní. Nie, možno jazvy a rany po tomto vzťahu už nikdy nezmiznú, ale vy sa aj napriek tomu musíte pohnúť v živote ďalej. Pamätajte si, že odteraz to bude už iba lepšie a lepšie.

unsplash.com

Pozri aj: 10+ bláznivých faktov o láske, na ktoré by vám nikdy nenapadlo spýtať sa

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov