Photo by NastyaSensei from Pexels

Možno to nebudú najlepšie Vianoce vo vašom živote, ale nemusia byť ani najhoršie.

Pre niektorých ľudí sú Vianoce najkrajšími sviatkami v roku, pre iných ale môžu byť z mnohých dôvodov hotovým hororom. Ak patríte do tej druhej skupiny, nezúfajte. Ani zďaleka nie ste sami. Práve preto pre vás máme zopár tipov, ako blížiace sa sviatky prečkať v pokoji a bez ujmy na (psychickom) zdraví.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako radí aj portál Thought Catalog, predsa len existuje niekoľko spôsobov, ako vyťažiť z Vianoc maximum, aj keď sa na ne vôbec netešíte.

#1 Vytvorte si nejaký nový rituál

Počas sviatočného obdobia budete mať dostatok času na to, aby ste si vypestovali nejaký nový rituál, ktorý posunie váš život o level vyššie. Svet sa na chvíľu upokojí, využite to preto vo svoj prospech a obohaťte svoju rannú či večernú rutinu o nejakú činnosť, ktorú ste si už dávno chceli osvojiť, no doposiaľ ste na to nemali čas. Či to už bude napríklad ranných pár minúť na zacvičenie si alebo večerné čítanie knihy, je len na vás. 

#2 Buďte s tými, ktorých máte najradšej

Ak chcete tieto sviatky prežiť v pokoji a netraumatizovať sa ešte viac, dajte si sľub, že čas budete tráviť len s ľuďmi, s ktorými chcete. Vytvorte si hranice a ak sa s niekým nechcete stretnúť, hoci by to mala byť aj rodina, jednoducho povedzte nie – či už s vaším vysvetlením alebo bez neho. Dajte svoje duševné zdravie na prvé miesto.

Photo by Nicole Michalou from Pexels

#3 Každé ráno sa za niečo poďakujte

Vo chvíľach, kedy je život najťažší, často zabúdame na veci, ktoré máme, a ktoré sú v skutočnosti obrovským bohatstvom, no napriek tomu si ich vôbec nevážime. Špeciálne počas týchto dní si preto každé ráno vyčleňte aspoň 5 minút na to, aby ste si na papier alebo do svojho mobilu napísali niekoľko vecí, za ktoré cítite maximálnu vďaku – aj napriek tomu, aké ťažké obdobie práve prežívate. 

#4 Každý deň si niečím urobte radosť

Počas sviatočných dní sa doslova rozmaznávajte. Hovorí sa, že keď je toho na nás psychicky veľa, mali by sme sa k sebe správať tak, ako keď máme napríklad chrípku. Doprajte si dostatok oddychu a “hýčkajte sa”. Každý deň urobte niečo, čo vám urobí radosť, hoci by to mala byť len nejaká úplná maličkosť. 

#5 Dajte si nejaký cieľ

A na záver, kto povedal, že počas voľných chvíľ na sebe nemôžete popracovať? Dajte si nejaký cieľ – napr. prečítať si nejakú knihu, urobiť si nejaký kurz, naučiť sa piecť nejaký dezert, čokoľvek – a využite všetok svoj voľný čas na to, aby ste si po sviatkoch mohli povedať, že ste to zvládli. Dodá vám to motiváciu celé toto obdobie prečkať. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov