Photo by Lisa from Pexels

Hovorí sa, že inteligentná samota je lepšia, ako hlúpa spoločnosť.

Stotožňujete sa s týmto tvrdením? Vedcom podarilo dokázať, že kus pravdy na tom naozaj bude. Ukázalo sa totiž, že ľudia, ktorí majú na Facebooku tisícky priateľov a neustále sa s niekým potrebujú stretávať zrejme nebudú až v takej výhode…

Článok pokračuje pod videom ↓

Hneď viacero dôvodov, prečo je to tak, popísal portál Brightside.

#1 Veľa priateľov = málo času

Keď sa neustále niekde zabávate s priateľmi, problémom je, že máte len minimum času na svoj osobný rozvoj a na to, aby ste sa venovali aktivitám, ktoré vás v živote môžu niekam posunúť. Navyše, neustále sa snažiť každému vyhovieť a prispôsobiť môže byť psychicky i emocionálne veľmi vyčerpávajúce. 

#2 Veľa priateľov = častá osamelosť

Je to síce paradox, no faktom je, že čím má človek viac priateľov, tým viac býva v skutočnosti osamelý. Je navyše nesmierne skľučujúce cítiť sa osamelo aj v dave ľudí a na človeka to môže mať veľmi zásadný psychologický dopad. Platí preto, že je lepšie mať menej skutočných priateľstiev, ako viac tých plytkých.  

Photo by cottonbro from Pexels

#3 Veľa priateľov = falošné priateľstvá

Je prirodzené, že ak máte priateľov veľa, väčšinu z nich nikdy nespoznáte naozaj dobre, ale len na akejsi povrchnej úrovni. Tak sa môže stať, že sa zdôveríte niekomu, kto vašu dôveru neskôr zneužije alebo vás zradí. 

#4 Veľa priateľov = neustály tlak

V  neposlednom rade je problémom aj to, že ak ste v kontakte s mnohými ľuďmi súčasne, neustále na vás môže byť vyvíjaný tlak a vy sa tak môžete ocitnúť nielen v časovej tiesni ale aj v strese. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov