Image by Olya Adamovich from Pixabay

Môžete sa pochváliť touto vlastnosťou?

Túžite po dosiahnutí úspechu a aj sa vám v živote darí, avšak stále máte pocit, akoby vám chýbal nejaký ten posledný dielik skladačky, ktorý by dokázal všetko razantne zmeniť? Ak ste aktuálne v takejto situácii, nasledovná rada vám môže naozaj pomôcť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

O tomto zaujímavom výskume informoval portál Spring. 

Nakoľko dobrí ste v plánovaní?

Na chvíľku sa zastavte a zamyslite sa na pár sekúnd nad tým, ako vyzerá váš štandardný deň. Máte všetko rozplánované na jednotlivé hodiny, alebo naopak, riešite všetko spontánne a tak, ako to príde? 

Ak je vašou odpoveďou druhá možnosť, nemáme pre vás najlepšiu správu. Na ten najväčší úspech si ešte zrejme budete musieť počkať. 

Aj vedcom sa totižto podarilo potvrdiť, že kľúčom k úspechu je vypracovanie dokonalého denného harmonogramu. Ľudia, ktorí takýto plán majú, sú oveľa viac sebadisciplinovaní a majú tendenciu všetko dotiahnuť do úspešného konca. 

Unsplash

Môže za to svedomitosť

Vedci sa však o túto zaujímavú spojitosť zaujímali ďalej a podarilo sa im potvrdiť, že ľudia, ktorí majú dar vysokej organizovanosti, sú spravidla takisto veľmi svedomití. Spojenie týchto dvoch kľúčových aspektov ich teda priam predurčuje k úspechu. 

Výskumníci si pritom na pozorovanie tohto fenoménu zvolili na tento účel asi najviac dokonalé miesto — miestne fitness centrum. Tu po dobu 20 týždňov sledovali pravidelnosť návštev celkom 282 ľudí. 

Títo participanti ešte pred celým experimentom absolvovali tiež testy osobnosti a merania ďalších dôležitých indikátorov. Počas 20 týždňov sa následne jednoznačne ukázalo, že fitness centrum navštevovali najpravidelnejšie ľudia, ktorí mali na každý deň presný harmonogram (a aj ho, samozrejme, dodržiavali). 

Nie dokonalosť, ale konzistentnosť

Tímu výskumníkov sa podarilo dokázať tiež to, že vôbec nezáleží na tom, ako dôkladne či “esteticky” bude váš plán vyzerať. Úspech bude, aj keď si ho napíšete hoci len heslovite na zdrap papiera. 

Ide totiž o konzistentnosť, nie dokonalosť. Vedci, samozrejme, potvrdili, že ich zistenie je aplikovateľné na všetky oblasti života, nielen na pravidelné cvičenie. 

Ak teda chcete niečo dosiahnuť a nedarí sa vám, vyskúšajte čaro tvorenia si denného plánu. Budete nesmierne prekvapení, ako rýchlo uvidíte prvé výsledky. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov