Autor fotky: Živa Trajbarič na Pexels

Zdá sa, vôňa napovie naozaj veľa.

Existuje viacero psychologických trikov, ktoré vám pomôžu odhaliť osobnosť človeka ešte predtým, než vám ju odhalí on sám. Tušili ste však, že je to možné spraviť aj na základe toho, ako niekto vonia?

Článok pokračuje pod videom ↓

Veľmi zaujímavú štúdiu, ktorej sa to podarilo dokázať, publikoval portál Spring. Vedci v nej skutočne dávali participantom ovoňat oblečenie jednotlivých ľudí, pričom sa ukázalo, že ich osobnosť dokázali na základe týchto vôní odhadnúť naozaj presne. 

Zaujímavé je, že sa im to podarilo s rovnakou presnosťou, ako keď sledovali video, na ktorom bola táto osoba zachytená. 

Štúdia ukázala, že na základe pachov je pre nás najľahšie “vyňuchať”:

  • či je niekto neurotikom,
  • či je extrovert,
  • či je dominantný. 

Prekvapujúce je tiež to, že participanti boli mimoriadne presní predovšetkým pri určovaní dominancie opačného pohlavia.

Pri tomto teste sa ale tiež ukázalo, že len na základe pachu je pre nás prakticky nemožné “vyňuchať”, či je niekto otvorený novým skúsenostiam či svedomitý. 

pixabay.com

Participanti pritom ovoniavali obyčajné biele tričká ľudí, ktorí ich na sebe mali počas spánku 3 noci pri sebe. Celé 3 dni mali zakázané jesť silno aromatické jedlá, používať parfumy a pod. 

Vedci poznamenali, že odhadnúť dominanciu z niekoho vône je pre nás naozaj jednoduché, a to kvôli hladine testosterónu, ktorú podvedome vnímame aj prostredníctvom pachov. 

Jedna zo starších štúdií ale dokázala, že takto dokážeme určiť aj to, či je niekto šťastný. Vedcom sa vtedy podarilo dokázať, že pot šťastného človeka má iné zloženie, ako pot niekoho, kto práve šťastný nie je.

Rovnako tak dokážeme podvedome vycítiť, či je niekto vystrašený či znechutený. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov