Čo to v skutočnosti znamená, keď vám niekto povie, že vás ľúbi?

Čo je to vlastne láska? Tento pojem sa už stovky rokov pokúšajú definovať psychológovia, filozofi, rôzne náboženstvá, ale aj tisícky iných odborníkov či bežných ľudí. Dodnes sa to však nikomu so 100%-nou presnosťou nepodarilo. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Len vyslovením týchto dvoch slov – “Ľúbim Ťa,” posúvame svoj vzťah vždy do ďalšieho, vyššieho levelu. Ich vyslovenie prináša veľkú zodpovednosť a prijatie istých záväzkov.

Ako si však byť istí, že je tento krok správny? A čo vlastne znamená, ak to niekto povie vám? A vlastne – hovorí to kvôli vám, alebo kvôli sebe?

Aj toto sú otázky, ktorými sa vo svojej knihe „Ako milovať” zaoberal uznávaný Majster Zenu, Thich Nhat Han. Slová, ktorými vyjadril svoje myšlienky, vám môžu zmeniť celý život.

Photo by Christiana Rivers on Unsplash

“Ľúbim ťa” totiž možno znamená niečo úplne iné, než ste si doteraz mysleli… Srdcom Thich Nhat Hanhovho učenia je myšlienka, že porozumenie je synonymom lásky. V praxi to podľa jeho slov znamená to, že niekoho milovať znamená pochopiť jeho utrpenie.

Vo svojej knihe presne uvádza:

“Ľúbim Ťa. Ja ľúbim Teba. JA… Opäť je to len o nás. Veľakrát, keď povieme ľúbiť ťa, myslíme viac na seba, než na toho druhého. Keď to vyslovíme, veľakrát myslíme na rôzne benefity, ktoré zo svojho partnera máme, no o to menej myslíme na lásku samotnú.

Je to preto, že aj v láske opäť myslíme len na seba. Ale v láske nič také ako samostatné ja neexistuje. Predstavte si napríklad taký kvet. Nepozostáva len z kvetu samotného. Má aj korene, listy, chlorofyl, no rovnako je závislý napríklad od vody či od svetla. Ak by sme toto všetko odstránili, kvet by nebol kvetom.

Photo by Evan Kirby on Unsplash

A my, ľudia, sme takí istí. Nedokážeme existovať len ako “ja”. Sme vytvorený z určitých prvkov, sme závislí od Slnka a od vody a formovali nás naši rodičia či naši predkovia.

Preto, ak s niekým tvoríte pár, aj on sa stal vašou neoddeliteľnou súčasťou. Jeho radosť musím byť aj vaša radosť a jeho utrpenie musí byť aj vaše utrpenie. Už nie je žiadne JA. Už je to len MY.”

Pravá láska je, keď sa z dvoch stane jeden

“V skutočne hlbokom vzťahu, ktorý je tvorený naozaj úprimnou a pevnou láskou, ktorá je v dnešnom svete skôr raritou, už medzi partnermi neexistujte žiadna hranica. Vy ste ním/ňou a on/a je vami. Problémy partnera sú aj vašimi problémami. Vaše utrpenie je aj jeho utrpením. Čo sa stane jemu, stane sa aj vám. Čo sa stane vám, stane sa aj jemu. Pretože ste splynuli v jednu osobu.”

To, ako sa Thich Nhat Han pozerá na lásku, je pre našu kultúru plnú individualizmu možno nepochopiteľné, resp. ťažko prijateľné. Aký je váš názor na jeho slová?

Pozri aj: Toto je 8 znamení, že už onedlho sa vo vašom živote objaví láska, akú ste doteraz nezažili

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov