Syndróm ADHD ani zďaleka nie je len diagnózou detí...

Mnoho ľudí si myslí, že syndróm ADHD môže byť diagnostikovaný len deťom. To však ani zďaleka nie je pravda. Touto diagnózou totiž trpí aj čoraz viac dospelých. Ako už samotný názov naznačuje (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), ide o nepríjemnú poruchu pozornosti spojenú s hyperaktivitou. Človek trpiaci týmto syndrómom však trpí nielen problémami s pozornosťou, ale rovnako ho trápi aj prehnaná impulzivita či neutíchajúci vnútorný nepokoj. Tieto symptómy spôsobujú, že v jeho správaní dochádza k určitým zmenám. Patria k nim aj nasledovné charakteristiky, ktoré ľudia trpiaci syndrómom ADHD robia, no iní ľudia ich za to často odsudzujú.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Často skáčete ľuďom do reči

Ľudia so syndrómom ADHD majú tendenciu druhých ľudí často prerušovať. Nerobia to však preto, že by ich nezaujímalo, čo druhí hovoria alebo preto, že sú hrubí. Skákanie do reči je len vonkajším prejavom zvýšenej impulzivity a unáhleného reagovanie na jednotlivé podnety. Uvedomujete si, že robíte chybu, no jednoducho to nedokážete ovládnuť.

#2: Ľahko podľahnete frustrácii

Ľudia trpiaci syndrómom ADHD sa nevyznačujú práve najväčšou trpezlivosťou. Vaša myseľ vás neustále poháňa vpred, a preto ak niečo trvá dlhšie, než ste pôvodne očakávali, frustráciu začnete pociťovať oveľa skôr, než iní ľudia.

#3: Máte nízke sebavedomie

Ľudia si veľakrát myslia, že syndróm ADHD predstavuje len nejaké drobné problémy so sústredením sa s prílišnou aktivitou. Vy však viete, že pravda je iná. Táto diagnóza vás sprevádza na každom kroku a život vám teda určite neuľahčuje. Týmto ochorením môžu utrpieť aj vaše vzťahy, priateľstvá či práca, čo môže mať za následok väčšie či menšie problémy so sebavedomím.

pexels.com

#4: Cítite sa byť nepochopení

Ak trpíte syndrómom ADHD, je ľahké cítiť sa nepochopení. Táto porucha totiž veľakrát nie je braná vážne, veľakrát je nadľahčovaná, či v niektorých prípadoch sa dokonca úplne popiera jej existencia. Snažíte sa a robíte všetko, čo je vo vašich silách, no ľuďom okolo vás to aj tak nestačí.

#5: Často zabúdate

Vôbec to nie je preto, že by ste boli ľahostajní. V dôsledku poruchy pozornosti a hyperaktivity je však priam nemožné udržať si v hlave všetko potrebné. Zabudnuté stretnutia, nesplnené povinnosti či odignorovanie narodenín priateľov – všetky tieto situácie dôverne poznáte. Hoci to nie je vaša chyba, veľmi vás to zraňuje.

#6: Motivácia vám nikdy nevydrží dlho

Ľahko sa pre niečo nadchnete, no rovnako ľahko vás táto myšlienka následne opustí. Je pre vás totiž veľmi náročné nájsť si nejakú aktivitu, ktorá by vás bavila a napĺňala, no pri ktorej by ste zároveň dokázali zotrvať.

pexels.com

#7: Nedokážete spomaliť

Váš život je hyperrýchly a vaše tempo nestíha nasledovať naozaj nikto. Len keď si predstavíte, že by ste mali spomaliť a vziať si deň či dokonca týždeň voľna, cítite sa, ako keby vás mučili. Toto rýchle tempo však máte radi a keď si situácia vyžaduje, aby ste spomalili a na niečo sa výnimočne sústredili, zvádzate sami so sebou obrovský boj, ktorý žiaľ málokedy vyhráte.

#8: V noci máte problémy so zaspávaním

Keď sa vaša myseľ neustále pohybuje závratnou rýchlosťou, zhasnutie svetiel a utíchnutie okolitého hluku pre vás naozaj nič neznamená. Vaše myšlienky nedokážu utíchnuť, preto mnoho nocí prebdiete. Život s ADHD je naozaj oveľa ťažší, než si väčšina ľudí myslí.

Pozri aj: SYDRÓMOM ADHD NETRPIA LEN DETI, ALE AJ DOSPELÍ. TENTO TEST VÁM PREZRADÍ, ČI MEDZI NICH PATRÍTE AJ VY

psych.sk (Henrieta Balázsová), thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov