Tieto znaky sú dôkazom toho, že nejdete správnou cestou. Utekajte z toxického vzťahu čím skôr. Inak vás úplne zničí.

To, že sa nachádzate v neproduktívnom, toxickom vzťahu, si spočiatku ani nemusíte všimnúť. Len sa v ňom jednoducho nebudete cítiť  sami sebou. Bude pre vás predstavovať čiernu dieru, ktorá vám berie čoraz viac energie. Platia tu čudesné zákony. Čím viac energie do takého vzťahu dávate, tým viac sa budete cítiť vyčerpanejšie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Toxický vzťah ničí oboch partnerov. U tých sa postupom času začne prejavovať týchto 10 znakov, ktoré ukazujú, že tento vzťah naozaj nie je v poriadku.

Prílišná kritika

Photo by Sydney Sims on Unsplash

Obaja partneri začnú byť vo vzťahu nespokojní, pričom netušia, že príčinou vnútornej nespokojnosti je samotný vzťah. Začnú hľadať chybu v sebe. Zrazu stratia vlastnú spokojnosť a kritika seba i partnera sa stane hlavnou súčasťou ich života. Ak je vám tento scenár povedomý, je to znak toho, že i vy ste uviazli v toxickom vzťahu.

Strata vlastných záujmov

Jediný záujem toxických partnerov je vzťah. Ostatné oblasti života ich akosi prestanú zaujímať. Záľuby, rodina či priatelia pôjdu na druhú koľaj. Aj za to môže vzťah, ktorý vám viac berie, než dáva.

Nedostatok priateľov

Photo by Duncan Shaffer on Unsplash

Ak si chceme udržať priateľov, musíme byť s nimi v pravidelnom kontakte. Ak ste v toxickom vzťahu, ľahko sa vám môže stať, že akosi „zabudnete“ odpisovať na správy, aj stratíte záujem stretávať sa s ľuďmi, na ktorých vám doposiaľ záležalo. Možno i preto, lebo skutoční priatelia väčšinou nemajú problém povedať krutú pravdu rovno do očí. A tá je neraz bolestivá a nepríjemná.

Stavanie bariér

Keď nastane nejaký problém, asi jedným z najhorších možných riešení je takzvaná „pštrosia politika“. Tá je však typická pre ľudí, ktorí uviazli v toxickom vzťahu. O problémoch zásadne nerozprávajú a buď sa tvária, že vôbec neexistujú, alebo si okolo seba postavia stenu, cez ktorú nikto neprenikne. Avšak všetci vieme, že problémy sa riešia predovšetkým komunikáciou.

Za všetko môže len jeden z partnerov

Photo by Makhmutova Dina on Unsplash

Toxickí partneri si len veľmi ťažko nastavujú zrkadlo. Chybu si pripustia len v extrémne výnimočných prípadoch. Sú pevne presvedčení, že za problém môže ich partner. S takýmto prístupom sa však kvalitný a dlhodobý vzťah vybuduje len veľmi ťažko.

Obojstranná úzkosť a neistota

Keďže takýto vzťah ani jednému z partnerov neposkytuje stabilitu, úzkosť je rozhodne na mieste. Nikto z nich sa nemôže spoľahnúť na partnera, netuší, čo bude na ďalší deň. Preto sa toxické vzťahy často prejavujú úzkosťou partnerov. Ak nie je vo vzťahu istota, chýba jedna z najzákladnejších ingrediencií, ktoré sú kľúčové pre každý zdravý vzťah.

Nekryjú si chrbát

Photo by Makhmutova Dina on Unsplash

Spoločne nezvládnu ani tú najmenšiu prekážku. Miesto toho, aby si boli pri skúškach osudu vzájomnou podporou, s vysokou pravdepodobnosťou si vrazia do chrbta nôž. Akoby netušili, že s partnerom tvoria jeden tím. Každý z nich kope sám za seba. A to je naozaj smutný fakt.

Nízka sebadôvera

I keď môžu navonok vystupovať sebavedome, v ich vnútri to vyzerá úplne inak. Pod dokonalou maskou sa skrýva kôpka komplexov, ktorá nie je spokojná so svojím životom.

Snaha ovládať svojho partnera

pixabay.com

Tu vychádzame z mylnej domnienky toxického partnera, ktorý je pevne presvedčený o tom, že vie najlepšie, čo má jeho polovička urobiť. Tá však v žiadnom prípade nie je jeho rovnocenným partnerom, ale len bábkou, ktorú chce silou-mocou manipulovať. Ak sa v jednom vzťahu stretnú obaja partneri so sklonmi k ovládaniu partnera, katastrofa na seba rozhodne nenechá dlho čakať.

Zahrávanie sa s partnerom

Photo by Makhmutova Dina on Unsplash

To je vôbec jeden z najhorších možných variantov.  Klamstvo, manipulácia a pretvárka v jednom balení. Cieľom tohto správania je zdiskreditovať partnera. A to akýmkoľvek spôsobom. Čím sa bude ten druhý cítiť horšie, tým to bude lepšie pre toxického partnera. V takomto prípade je však ukončenie vzťahu to najlepšie možné riešenie.

Pozri aj: Toto sa jednoducho nehovorí. Týchto 10+ viet by „nerozdýchal“ ani ten najlepší muž

huffingtonpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov