Foto: Photo by Ana Ferreira from Pexels

Ak raz nájdete spôsob, ako rešpektovať samého seba, potom už viac nebudete tolerovať tieto veci.

Sebaúcta je niečo, čo sa nedá len tak jednoducho kúpiť či získať od iných ľudí. Naučiť sa oceniť a rešpektovať samého seba či presadzovať svoje potreby pred potrebami ostatných je naozaj dôležitým míľnikom v rozvoji každého človeka. Nie je to jednoduché, no ani nemožné. A raz, keď sa to naučíte, keď sa naučíte rešpektovať samého seba a získate sebaúctu, potom už nikdy nebudete tolerovať týchto osem vecí.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Zostať na jednom mieste bez pohybu až príliš dlho

Ľudia, ktorí rešpektujú samých seba, nezostávajú v rovnakom vzťahu, práci alebo meste ak cítia, že je čas na zmenu. Vedia, že ak chce byť človek v živote lepší, musí sa hýbať smerom vpred, nemôže stáť na jednom mieste a čakať, čo sa stane. Neboja sa riskovať, neboja sa vystúpiť von zo svojej zóny komfortu. Boja sa len jednej veci: že budú stagnovať.

#2 Prácu, ktorá vás neustále sťahuje dole

Musíme pracovať preto, aby sme sa uživili a nie všetci majú to šťastie, aby mohli robiť niečo, čo ich baví a napĺňa. Napriek tomu ľudia, ktorí rešpektujú samých seba vedia, že toto nemusí byť finálny verdikt. Že nemusia otročiť v zamestnaní, ktoré ich neustále sťahuje smerom dole. Vedia, že musia sformulovať akčný plán a prísť na niečo lepšie.

pexels.com

#3 Negativitu

Samozrejme, život nie je vždy len o tom krásnom a nádhernom, ale plakanie nad rozliatym mliekom vám tak či tak nepomôže. Ľudia s rešpektom k sebe samému nemajú čas na nič toxické a negatívne. Na toxických ľudí, myšlienky, názory, udalosti. Namiesto toho sa snažia nájsť pozitívnu stránku každej, aj tej na prvý pohľad zlej situácie.

#4 Prosenie sa ostatným ľuďom

Ľudia so sebaúctou sú nápomocní, no už dávno vedia, že nemá zmysel sa ostatným prosiť. Vedia, že každý človek musí ísť v živote vlastnou cestou a keď niekto raz nechce, tak nechce.

#5 Nechať sa manipulovať a ovplyvňovať ostatnými

Takíto ľudia veria v samých seba, vedia, že sú silní a nenechajú sa nikým a ničím len tak zastrašiť. A už vôbec nedovolia, aby ich niekto manipuloval či ovládal. Majú vlastnú hlavu a rozhodnú sa podľa seba. Nepotrebujú hrať špinavé hry ostatných.

#6 Lenivosť a prokrastináciu

Ľudia, ktorí rešpektujú samých seba vedia, že lenivosť a prokrastinácia zabili už viac snov, než čokoľvek iné. Vedia, že sú to najväčší nepriatelia úspechu, a že ak chcú niečo dosiahnuť, tak musia jednoducho vystúpiť zo svojej zóny komfortu. Iná cesta neexistuje.

pexels.com

#7 Nezdravé vzťahy

Vzťahy s ostatnými by mali byť vo vašom živote niečo osviežujúce, nádherné a príjemné. Nemalo by to byť nútené, zlé či nezdravé pre vaše psychické či nebodaj fyzické zdravie. A preto ľudia s rešpektom k sebe samému nemajú problém odísť zo vzťahu, ktorý ich pomaly ale určite ničí.

#8 Nezdravý životný štýl

Zdravie je jedna z tých najdôležitejších vecí, ktoré máme. Aj preto sa oňho musíte dostatočne starať. Ľudia, ktorí rešpektujú samých seba, to vedia. Rešpektujú totiž seba, svoje telo, svoju dušu, jednoducho všetko, čo ich tvorí. A starajú sa o to s láskou a radosťou.

Ako si ale vybudovať takúto sebaúctu?

Nie je to jednoduché, no taktiež to nie je žiadna veda. Začnite s vašou dennou rutinou. Dokážete ju nejako vylepšiť? Dokážete jesť zdravšie jedlo, piť viac vody alebo tráviť o čosi viac času v prírode?

Potom sa zamyslite nad vašimi myšlienkami. Ako sa so sebou rozprávate? Ako vnímate samého seba? Nedokážete to nahradiť niečím pozitívnejším? Možno je dokonca čas začať si viesť denník.

Posledným bodom tejto skladačky sú vzťahy vo vašom živote. Sú pre vás dobré, alebo máte okolo seba plno toxických ľudí? Teraz je pravdepodobne ten správny čas vykonať určité zmeny.

pexels.com
powerfulmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov